Svenskt ljud i smart telefon

Den kinesiska mobiltelefontillverkaren Xiaomi är på gång att integrera svenska Opalums ljudteknik i sina smarta mobiltelefoner. Opalum har redan gjort sig kända för att kunna få mycket små enheter att låta både mycket och bra.


Mi Note från Xiaomi

Xiaomi är numera världens tredje största tillverkare av smartphones, efter Samsung och Apple. Företaget grundades 2010 och sålde 2014 60 miljoner smartphones. Under 2015 räknar företaget med att leverera 100 miljoner telefoner.
Samarbetet med Opalum har redan resulterat i två produkter, Mi Note och Mi Note Pro, bägge med betydligt bättre ljudkvalitet från de inbyggda högtalarna än vad som annars är normalt.
– Vi vill att smarta telefoner skall fungera som en högkvalitativ ljudkälla, säger Pär Gunnars Risberg, vd för Opalum. Idag använder alla telefonerna för att visa bilder i hög kvalitet och samma sak är möjligt med ljud.
Opalum gjorde sig kända med sin extremt tunna vägghögtalare FLOW.4810. Den använder 48 ytterst små högtalarelement, där varje element styrs noggrant för att kunna ge maximalt mycket ljud. Tester har visat att resultatet både är naturtroget och att högtalarna klarar att ge förvånansvärt hög volym. Det är också den här grundtekniken som används för att ge smartphones en vettig ljudkvalitet och tillräcklig volym, trots den minimala storleken och de ganska hopplösa förutsättningarna.
I Xiaomis fall har man licensierat Opalums Protect-teknologi och man säger sig ha nått bra ljudkvalitet, trots att telefonerna bara är 7 mm tjocka.

Comments are closed.