Svensk teknik i ny satellit

I kväll klockan 18:28 CET skjuts METOP-B-satelliten upp med en Soyuz-raket från Baikonur i Kazakhstan. METOP-B är EUMETSAT´s andra operativa satellit i låg, polär bana (840 km) och med ombord finns en mängd väsentliga utrustningar från RUAG Space i Göteborg och Linköping.

 

Soyuz på plats i Baikonur Cosmodrome efter utrullningen från integrationsbyggnaden till startplattan.

Satelliten säkerställer kontinuitet i mätningar med ett stort antal instrument för numeriska väderberäkningar för väderleksrapporter såväl som observationer av klimat och miljö. Föregångaren sköts upp i oktober 2006 och har fungerat väl sedan dess. Satellitens beräknade livslängd har nu passerats och skall därför ersättas. METOP-satelliterna ingår i ett samarbete mellan den amerikanska meteorologiska organisationen NOAA och deras europeiska motsvarighet EUMETSAT där svenska SMHI är medlem. Satelliten har instrument både från Europa och USA, enligt ett pressmeddelande.

Ombord på satelliten finns en mängd väsentliga utrustningar från RUAG Space i Göteborg och Linköping:

  • Ett komplett meteorologiskt instrument som heter GRAS som använder GPS-signaler för att ge information om temperatur, tryck och fuktighet i troposfären.
  • Omborddatorn i satellitens plattform
  • Antenn för sändning av mätdata till markstationer.
  • Instrumentkontroll och signalbehandling för instrumentet IASI
  • Interfaceenhet för anpassning av de amerikanska instrumenten till europeisk plattform.
  • Konstruktion och prestandamätningar på antennerna till radarskatterometern (ASCAT), ett instrument som med radar mäter våghöjd och vågriktning på världshaven.
  • Separationssystem till bärraketen Soyuz.

Uppskjutningen kan följas på arianespace hemsida:
http://www.arianespace.com/news-mission-update/2012/950.asp

Comments are closed.