Svensk solfångare värmer i Spanien

På spanska solkusten löser en svensk uppfinning ett stort problem för hotellen – de stigande energikostnaderna. Härnösandsföretaget Absolicon har solfångaren som ersätter dyr naturgas med solenergi.

Centro Forestal Sueco är ett svenskt rehabiliteringscenter i Marbella, Spanien. Hotellet har haft stora kostnader för att värma tappvarmvatten, uppvärmning av fastigheterna och sin pool där man behandlar reumatiker och håller 34 grader varmt. Nu när värmen är gratis kan man förlänga säsongen och även ge vanliga turister bra erbjudanden.
– Vi på CFS Marbella har oroat oss för de höjda energipriserna, men med hybridsolfångarna från Absolicon får vi nu både varmvatten och el direkt från solen istället, berättar Lotta Karlsson, platschef.

Installationen är unik eftersom solfångarna följer solen. Detta ger mer värme höst och vår när hotellet har många gäster. Solfångarna ger också el som man säljer in på elnätet med god förtjänst.
– Vårt system är specialutvecklat för stora byggnader som använder mycket varmvatten och det är många stora hotell här som vill installera, berättar Joakim Byström, Absolicons vd.

Installationen i Marbella uppges vara den första i sitt slag i världen och betraktas som ett genombrott för företaget, som prisbelönats av H.M. Konungen och Världsnaturfonden för sin teknik. Efter Spanien väntar nu den stora amerikanska marknaden.

Comments are closed.