Svensk robotelit möts på museum

På lördagen den 3:e december fylls Tekniska museet av maskiner och människor som deltar i Stockholm Robot Championship – ett av årets stora svenska robotmästerskap som arrangeras av Stockholms Robotförening.

Många av Sveriges allra skickligaste robotprogrammerare och robotbyggare med flera mästartitlar bakom sig har anmält sig till turneringen på Tekniska museet. Mästare koras i ett flertal grenar, och både sumobrottning, death match och linjeföljning står på programmet. Håkan Lans finns på plats för att överräcka pokaler och andra fina priser till segrarna.

Även för besökare utan robotar uppges det bli en spännande dag. De rafflande brottningsmatcherna kommenteras och visas på storbildsskärm, och för den som själv vill prova att programmera står Tekniska museets egna robotar redo att utföra besökarnas uppdrag.

Alla robotar som deltar i tävlingarna är helt och hållet förprogrammerade att själva reagera på vad som händer i matchen genom inbyggda sensorer. Ett enkelt robotprogram kan till exempel säga till roboten att snurra runt tills en motståndare syns rakt framför och sedan köra i full fart framåt.

De flesta tävlingsgrenarna går ut på att två eller fler tävlande robotar försöker putta ut varandra från en rund arena – en slags sumobrottning för robotar. Men det finns också robotkonstruktörer som specialiserat sig på robotar som på kortast tid ska följa en slingrig linje helt på egen hand, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.