Svensk mjukvara stabiliserar skakig film

Uppsalaföretaget Imint har demonstrerat hur företagets mjukvara, Vidhance, kan användas för att göra skakig film från till exempel smarta telefoner stabil. Det hela är baserat på forskning som gjorts på Uppsala Universitet och har hittills använts i första hand för att stabilisera data från till exempel UAVer och fjärrstyrda ubåtar.

Image Intelligence AB (Imint) har redan haft stora framgångar med sin stabiliseringsmjukvara i industriella och militära system. Där används systemet för att göra det lättare att fatta beslut baserat på videodata från olika typer av fjärrstyrda bildkällor. Det är ju betydligt lättare att utvärdera en stabil bildsekvens än en skakig sekvens. De senaste åren har Vidhance-algoritmerna förbättrats så att de klarar att stabilisera indata från mycket krävande miljöer utan att kräva särskilt stora dataresurser.

Effektiviteten gör att Imint nu också tar steget till den dramatiskt mycket större marknaden för smarta telefoner och handdatorer. Datakraften i de här apparaterna är tillräcklig för att köra de optimerade algoritmerna och skakiga videosekvenser kan göras helt stabila. Man kan på det sättet kraftigt öka kvaliteten på filmer från den här typen av kameror.

En annan studie som gjorts av Imint visar dessutom att stabiliseringen kan reducera storleken på den komprimerade videofilmen signifikant. Traditionella metoder för att komprimera video reducerar data genom att bara lagra skillnader mellan konsekutiva bilder. En skakig film är därför svår att komprimera. Genom att stabilisera filmen blir också komprimeringen bättre och bandbreddsbehovet minskar.

– Vi har ännu så länge bara inlett våra tester på mobila enheter, men algoritmerna är idag så effektiva att de verkar fungera alldeles utmärkt på en vanlig ARM-baserad kameraplattform, säger Simon Mika, teknisk chef på Imint. Man kan till exempel lägga in algoritmerna som lågnivåmjukvara, kopplad till de väletablerade APIer som finns i de ledande operativsystemen.

En smart telefon eller handdator som kompletteras med videostabilisering kan ta över mycket av den marknad som idag hanteras av traditionella videokameror.

– Vi har länge sett hur funktioner flyttar från speciella apparater till smarta telefoner, säger Andreas Lifvendahl, vd för Imint. Videokamerorna kommer att gå samma väg. Men ännu så länge är videokvaliteten från telefonerna inte tillräckligt bra och där kan vår mjukvara bli den teknologi som får vågskålen att tippa över.

Comments are closed.