Svensk mätteknik prisbelönat i USA

Olle Svensson, doktorand i professor Mats Leijons forskargrupp om vågkraft vid Uppsala Universitet, har vunnit pris i Austin, Texas, i USA för smartaste användningen av mätteknik.

National Instruments, ett av världens största företag för test- mät- och elektronikstyrning, utser varje år vid en internationell konferens den mest innovativa användningen av deras teknik. I kategorin för akademisk forskning vann Olle Svensson med ett system som kontrollerar ställverket i den testanläggning för vågkraft som finns i havet utanför Lysekil.

– De gillade att jag använt tekniken på tre olika sätt, säger Olle Svensson.

Han har nämligen inte bara använt företagets mätteknik för att samla in mätdata, vilket den oftast används för – utan även utvecklat en stabil övervakningsenhet samt en enhet som omvandlar de på många sätt varierande spänningarna från vågkraft-generatorerna till spänning som kan matas in på elnätet.

En motsvarande tävling hölls tidigare i våras i Sverige, med extern jury, och Olle Svensson bidrag kom då till final, men vann inte. Den internationella tävlingsjuryn tyckte alltså annorlunda, och menade att hans idé gjort det absolut mesta av tekniken.

– Det var intressant att synen på innovation var annorlunda där. Det vinnande bidraget från Sverige kom inte till final i USA, säger Olle Svensson.

Läs mer om Olle Svenssons tävlingsbidrag.

Comments are closed.