Supersnål radar detekterar hjärtslag på 15 m avstånd

Imec presenterar på halvledarkonferensen ISSCC2019 en speciell radartransceiver som  på upp till 15 m avstånd följa mycket små rörelser som exempelvis en människas andning eller hjärtslag. Detta är ett rekordstort avstånd!

Tänkbara applikationer finns på såväl sjukhus som inom industrier.

Den nya UWB-radarn (ultrabred bandbredd) arbetar på 8 GHz. Den utvecklades av Imec i Holland (inom ramverket för Holst center i Eindhoven).

Likt en kamera kan radarn bygga upp en bild av sin omgivning. Men medan kameror är speciellt dugliga för 2D-avbildning är radarn suverän på att detektera rörelse och distans. I många fall är radarsensorer bättre än kameror för att detektera närvaro, följa personer eller att klassificera aktiviteter. Så är det till exempel när kravet på privathet är stort, som i kontor, hotellrum eller sjukhus.

En annan fördel med radar, jämfört med kamera, är att den inte kräver eller kan slås ut av ljus.

Radartransceivern från Imec uppfyller kraven från FCC och ETSI beträffande UWB vilka maximerar utstrålningen till -41 dBm per MHz. Denna energinivå ligger väl under brusgolvet från kommersiella system och kan därför användas för persondetektering utan att det leder till hälsoproblem.

Radarns effektbehov är så låg som 1 mW. Det motsvarar en hundradel av den effektförbrukning som vad man hittills uppnått i liknande lösningar. Därför passar den väl för batteridrift. Transceiverkretsen är byggd i 40 nm CMOS på ett 1,8 mm2 stort chip.

Comments are closed.