Supersnabb A/D-omvandlare i CMOS

Forskare från IBM Research och Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i Schweiz har presenterat ett tekniskt genombrott inom signalomvandlingsteknik. En ny 8 bits A/D-omvandlare i CMOS (SOI) klarar 1,2 GSa/s med bara 3,1 mW effektförbrukning.

 

 

Den nya A/D-omvandlaren kan användas i en rad olika tillämpningar, från kommunikation till rymdforskning. På kommunikationsområdet räknar man med att tekniken skall kunna hjälpa till att öka överföringshastigheterna så att 100 Gbit/s blir praktiskt möjligt. Det är dubbelt mot vad som är möjligt idag.
Men det finns också en mängd sensortillämpningar där dagens A/D-omvandlare inte klarar av att omvandla de mycket stora datamängder som genereras.
– De flesta A/D-omvandlare på marknaden idag är inte utformade för att hantera enorma datamängder, utan kan närmast jämföras med att samla in vatten från en brandslang med hjälp av ett sugrör, säger Dr Martin Schmatz, avdelningschef hos IBM Research. Det här är IBMs första försök att ta fram en A/D-omvandlare som både använder en CMOS-process och som öppnar möjligheten att kombinera A/D-omvandlaren med signalbehandlingslogik på samma chip.
A/D-omvandlaren, som har 8 bits noggrannhet, har utvecklats hos IBM Research i Zürich, tillsammans med forskare på EPFL. Prototypen har tagits fram i IBMs 32 nm CMOS-SOI-process (kisel på isolator) i East Fishkill i USA. Den har en kiselarea på bara 22×70 kvadratmikrometer och arbetar med en matningsspänning på bara 1 V. Vid 1 GSa/s är effektförbrukningen bara 3,1 µW.
En kommersiell produkt beräknas vara framme under 2014.

Comments are closed.