Superdator på skrivbordet

NVIDIA lanserar nu superdatorer för skrivbordet. De nya datorerna är baserade på grafikprocessorn Tesla.

När en forskare eller ingenjör idag behöver räkna ut avancerade beräkningar på en superdator handlar det om en superdator som drar hundratals kilowatt och kostar miljontals kronor att bygga och driva. På grund av detta måste användarna slåss om användandetiden, vilket resulterar i att forskningen tar tid och resultaten försenas. Med lanseringen av NVIDIAs grafikprocessorbaserade Tesla superdator ändras detta. Datorn har samma beräkningskapacitet som ett superdatorkluster, men till en hundradel av priset och med storleken av en vanlig stationär dator.
Kärnan i de grafikprocessorbaserade superdatorerna är Tesla C1060 GPU Computing Processor som baseras på NVIDIA CUDA-arkitektur. CUDA ger utvecklare möjlighet att utföra massiva parallellberäkningar med hjälp av programmeringsspråket C.
Redan idag utförs beräkningar på grafikprocessorer hos ledande institutioner såsom MIT, the Max Planck Institute, University of Illinois at Urbana-Champaign, Cambridge University med flera.
Ett Tesla-system har nyligen hamnat på listan över världens Topp 500 superdatorer. På 29:e plats hittar vi Tokyo Institute of Technologys superdator TSUBAME, som uppgraderats med 170 stycken Tesla S1070 1U-system. TSUBAME blev den första superdator med ett NVIDIA Tesla-baserat kluster, vilket ger fantastiska 170 TFLOPS i teoretisk peak (Se http://www.top500.org).

Comments are closed.