Stöd för OpenRISC-processorn i nya Linux 3.1

I den senaste versionen av Linux,v 3.1, finns stöd för OpenRISC-processorn från OpenCores.org. Det är något som OpenCores-organisationen arbetat för sedan 2006.

ORSoC har länge haft som mål att få OpenRISC-processorn att vara en av de mest populära processorerna i världen. Ett stort steg i detta arbete har varit att få OpenRISC supportad i Linuxkärnan.
Arbetet började redan 2006 då organisationen bestämde sig för att förbättra OpenRISC-processorn radikalt. Man hade då precis funnit en allvarlig bugg i OpenRISC-processorn under ett projekt att implementera den i en strukturerad ASIC-konstruktion.
Efter att buggarna rättats och en hel del förbättringar genomförts var det dags för verktygskedjan och Linux-porten. Bägge var mycket föråldrade och i dåligt skick, så fokus har legat på att få "mjukvaru-sidan" tillbaka på rätt spår igen.
Arbetet med att porta den senaste Linux-kärnan till OpenRISC-processorn har gjorts under 2010-2011, med bidrag från flera parter. Under samma period har en hel del arbete gjordes för att uppgradera GCC-kompilatorn Med allt detta på plats nådde man äntligen en mycket viktig milstolpe i OpenRISC projektet – att få Linux i den officiella versionen.
Med version 3.1 av Linux är OpenRISC processorn nu en av de få processorarkitekturer som har officiellt Linux-stöd. Detta ger naturligtvis fördelar för alla embedded-konstruktioner som har behov av ett OS.

OpenRISC är en 32-bits Open Source-processor släppt under LGPL-licens. OpenRISC-projektet drivs och utvecklas på OpenCores: http://opencores.org/openrisc

OpenCores:
OpenCores (www.opencores.org )  är världens största site/community för utveckling av för utveckling av hårdvaru-IPn som öppen källkod. OpenCores drivs och underhålls av ORSoC

Comments are closed.