Stockholm vann IT-pris

Stokabs öppna fibernät var, tillsammans med det arbete Kista Science City bedriver och stadens satsning på e-tjänster, viktiga skäl till att Stockholm i helgen utsågs till ”Intelligent Community of the year”.

Det var i New York som Stockholm fick ta emot utmärkelsen. Sedan 1999 har tankesmedjan ICF (Intelligent Community Forum) utsett årets mest framstående stad, gett utmärkelser till verksamheter inom bredbandsteknik och uppmärksammat visionära individer och organisationer.

– Jag känner en stor stolthet att vi och våra kunder har bidragit till att ge Stockholm en internationell utmärkelse som visar att vi är en stad i världsklass, även inom IT-området, säger Per-Olof Gustafsson, vice vd Stokab.

Inom de närmaste åren kommer fastigheter med 90 procent av stockholmarna ha möjlighet att ansluta sig till det öppna fibernätet. Det blir därmed det största "fiber till hemmet"-projektet i världen. De städer som får utmärkelsen ska enligt ICF arbeta banbrytande med ekonomisk utveckling och socialt inkluderande inom den så kallade bredbandsekonomin. I en bredbandsekonomi är det viktigt att alla, oavsett bostadsort samt sociala och ekonomiska förhållanden, har tillgång till bredband och bredbandstjänster. Bland några av de tidigare vinnarna kan nämnas Seoul, New York och Singapore.

Comments are closed.