Steve Jobs lämnar vd-posten

I går kom beskedet att Steve Jobs ämnar posten som vd för Apple. Tim Cook, fram tills nu COO för Apple, tar över vd-rollen, medan Steve Jobs fortsätter i den mindre krävande rollen som styrelseordförande. Orsaken till skiftet är naturligtvis Steve Jobs hälsoproblem.

Det har länge stått klart att Steve Jobs inte i längden skulle kunna orka med det krävande arbetet som vd för Apple. Sedan en tid har också Tim Cook skött mycket av det praktiska arbetet. Men beskedet ledde ändå till att Apples aktie sjönk med några procent och att spekulationerna om Apples framtid ökade dramatiskt.
Problemet är förstås att Apple-märket och Apples framgångar är så hårt knutna till Steve Jobs. De senaste årens framgångar kan kopplas direkt till Jobs beslut och den period när Jobs var "utmanövrerad" från Apple-ledningen var också den period då Apple såg ut att gå mot ruinens brant.
Ledningen för Apple är naturligtvis noga med att påpeka att företaget fortsätter på den inslagna och extremt framgångsrika väg som Jobs har pekat ut.

Comments are closed.