Stereolitografibaserad 3D-skrivare

3D Systems lilla 3D-skrivare ProJet 1200 använder stereolitografisk (SLA) teknik, vilket ger en smidigare finish och bygger lager som är mindre synliga jämfört med alternativa billiga 3D-skrivartekniker som Fused Filament Fabrication (FFF).

 

Förutom vid framtagningen av prototypkoncept är ProJet 1200 lämplig för små, exakta och detaljrika gjutmönster. Micro-SLA-skrivaren är fabrikskalibrerad för pålitlig och noggrann drift. Den integrerar förbättrad LED DLP (Digital Light Processing) laserteknik och kan skriva ut 30-mikrometerslager med en upplösning på 56 mikrometer (motsvarande 585 dpi), vilket leder till extremt fin detaljrikedom. Det gör att skrivaren lämpar sig för att bygga produktionskomponenter, till exempel elektroniska kontaktdon. Skrivaren har även ett stort antal användningsområden utanför ingenjörsmarknaderna, exempelvis inom smyckestillverkning och tandvårdsprodukter.
Skrivaren har konstruerats för bordsbruk. Den har måtten 230 x 230 x 356 mm och klarar en byggvolym på 43 x 27 x 150 mm med en vertikal bygghastighet om 14 mm per timme. Skrivaren integrerar en UV-härdningsstation och en allt-i-ett-materialpatron med inbyggt utskriftsfönster. Skrivaren använder 3D Systems material VisiJet FTC Green, vilket är ett hållbart och stelt material som skapades särskilt för ProJet 1200 för prototypframtagning och gjutmönster i plast. Materialet förbränns på ett rent sätt under UV-härdningsprocessen så att man får askfria gjutformar.
Maskinen är lätt att ställa in med en installationsprocess på en Windowsbaserad PC som liknar den vanliga installationen av 2D-skrivare, med enkel uppkoppling till LAN-nätverk. Mjukvaran har även inbyggd STL CAD filformatsverifikation.
3D Systems ProJet 1200-skrivare och VisiJet FTX Green-patroner finns nu i lager hos RS Components.

Comments are closed.