Spektrumpolicy respekterar olikheter

"European Broadcasting Union" (EBU) uppmanade vid "EU spectrum summit" beslutsfattare att stödja den framtida utvecklingen av digitala, markbundna utsändningar (DTT).

– EU:s spektrumpolicy behöver respektera olikheter; respektera olikheterna i olika lokala, regionala och nationella perspektiv som garanterar kvaliteten på tjänster och användning av spektrumeffektivitet.

”Det här måste respekteras i avseende på både utsändningen och användningen av bredband, säger Lieven Vermaele, Director för EBU’s Technical Department, och som också är en av talarna vid mötet.”

Den digitala markbundna utsändningen uppges vara en plattform som blivit en succé för det växande antalet av tittare. I många länder är det fortfarande, och kommer så förbli i framtiden, ett huvudalternativet för att garantera universell tillgång till radio och TV för fasta, mobila och portabla utrustningar (DTT), spår EBU. Ingen annan plattform kan ersätta dess fördelar, skriver de i ett pressmeddelande.

De bolag som sänder ut digital och markbunden information via plattformen kan inom många länder fortfarande inte kan garantera universell tillgång till radio och TV. Det finns idag inte en enda annan plattform som kan garantera dessa fördelar, skrivs det.

De som sänder behöver ett lämpligt spektrum för att kunna leverera utsändningarna av digital terrestrial broadcasting (DTT). UHF-bandet är det enda spektrum som kan tillhandahålla och utveckla behoven av dessa utsändningar.

Alla framtida reduceringar av tillgängligt spektrum bortom 800 MHz-bandet kommer att få negativa konsekvenser för tittare och ”utsändare” och tillika den tillhörande mediaindustrin.

Det beror på risken för ökande störningsnivåer, minskad täckning, färre tjänster och en minskad möjlighet för en framtida utveckling för till exempel HD, 3DTV och så kallad 'pushed VoD', menar EBU.

Comments are closed.