Sonera startar LTE-nät i Åbo

Sonera blir först ut med att dra igång ett 4G-nät i Finland. Sonera och Åbo stad ska tillsammans undersöka möjligheterna med den nya generationens mobila tjänster.

Nätverket som lanseras idag är för så kallad ”pre-commercial”-användning. LTE-nätet som byggs nu mellan maj och juni kommer att vara tillgängligt i centrala Åbo och utmed stränderna nere vid Aura Å (Aurajoki).

– Vi vill vara först ut med 4G i Finland, som en del av ett projekt nästa år då Åbo blir Europas kulturhuvudstad, säger borgmästaren Mikko Pukkinen.

– Nätet gör det möjligt att till exempel sända strömmande live-musik och teateruppsättningar på ett nytt sätt. Ett av Åbos vikiga mål under sitt kulturhuvudstadsår är att öppna upp evenemang för en bredare publik via Internet. Nätverket som byggs nu kommer också stödja stadens utveckling efter 2011, säger Mikko Pukkinen.

– Vi kommer att fortsätta utveckla 4G-tjänsterna tillsammans med vår viktiga kund. Citykärnan i Åbo har en bra miljö för oss att förbereda inför en kommersiell lansering av nästa generation mobila bredbandstjänster, säger Pasi Mehtonen, marknadsdirektör för Soneras Mobility Services.  

Samarbetet med Åbo stad kommer att ge Sonera värdefull användarerfarenhet av 4G-tjänster. Sonera genomförde den första 4G-uppkopplingen i Finland i december 2009. Sonera kommer ta beslut om planerna för utbyggnad och kommersialisering av ett LTE-nät i Finland senare under året baserat på de lokala marknadsförutsättningarna, meddelar Teliasonera i ett pressmeddelande.

Comments are closed.