Solcellföretag får stöd

HiNation AB har beviljats medel från Tillväxtverkets program ”DemoMiljö” för att testa ”HiNation HiLight”, en liten bärbar, kompakt mobilladdare och lampa som helt drivs av solenergi.

Företaget har under hösten varit i Tanzania för att testa produkten hos massajer, vid skolor och vid hälsokliniker m.fl., som ofta saknar tillgång till el.

– I Tanzania har enbart 3 procent av befolkningen på landsbygden tillgång till el. Att ladda sin mobiltelefon kan kosta 5 kronor, och då behöver du kanske först gå flera mil till närmsta laddningsplats. Det innebär att laddning av mobiltelefonen idag är en tung utgiftspost i många familjers budget, säger Linda Krondahl, vd på HiNation AB.

I Afrika finns det idag över 500 miljoner mobiltelefonanvändare, varav majoriteten saknar tillgång till el i hemmet.

HiNation HiLight ger 20 timmars ljus eller minst tre mobilladdningar från tio timmars sol. För användare i tillväxtländer betyder HiLight minskade kostnader för fotogen och mobilladdning, samtidigt som det skapar goda möjligheter till en extrainkomst genom laddning av mobiltelefoner till omgivningen, uppges i ett pressmeddelande.

HiNation AB, som är ett av Stockholm Innovation & grorh:s (Stings) inkubatorsföretag, utvecklar solcellsprodukter för krävande kunder och krävande klimat. Kunderna sträcker sig från västvärldens köpstarka frilufts-och båtmänniskor till utvecklingsländernas fattigaste, som förenas av ett gemensamt behov: ljusstark, säker belysning och att kunna ladda mobiltelefonen och andra mobila elektriska produkter.

Comments are closed.