Smarta hem på IFA

Årets IFA-mässa i Berlin radar som väntat upp hemelektronik och allsköns prylar i parti och minut. Men mässan gör i år också en stor satsning på smarta hem, med AI-baserade säkerhetssystem och röstbaserad styrning av allt från lås till kylskåp och energisystem. Men man möts också av sjuttiotalsnostalgi, med rörförstärkare och förbluffande många klassiska skivspelare.

Ärligt talat är det ganska utmattande att strosa runt på den stora prylmässan IFA 2019. Man kan lätt bli övermätt på nya elektronikprylar och Berlins mässhallar hör inte till de mest lättöverskådliga.

Men visst är det intressant att se bredden av prylar. Här finns allt från HiFi och datorer till strykjärn och tvättmaskiner. Och naturligtvis IoT. Allt är anslutet till Internet och allt kan styras med röst eller pekskärm.

ABB satsar på smarta hem
Det finns naturligtvis en uppsjö av företag som visar lösningar för smarta hem. Mycket är baserat på röststyrning från Amazon, Google eller Sonos och de flesta av företagen försöker hitta gemensamma standarder. Men ändå känns det som om det är ganska långt till en verklig standardisering.

Ett av de företag som satsar hårdast är ABB, med sina free@home-lösningar. Företaget har redan en stabil plattform och försöker nu få tredjepartsleverantörer att ansluta sig. Det hela ser faktiskt riktigt imponerande ut och inte minst verkar man ha bra koll på säkerheten. Mer om det i andra artiklar.

LP-skivor
Men allt är inte nytt och Internetanslutet. I förvånansvärt många montrar finns gamla och nya skivspelare och klassiska ljudanläggningar. För några år sedan var LP-skivans återkomst något att diskutera, men nu verkar det inte vara mycket att snacka om. Man skall ha en riktig skivspelare och en packe LP-skivor. Alla de gamla sjuttiotalsmärkena finns på plats och de gamla skivspelarna trängs med nyproducerade varianter.


En klassisk Blaupunkt-anläggning

 


Skivspelare och LP med Led Zeppelin känns inte sådär 2019-aktigt

Stora TV-apparater
På IFA är det heller inte tu tal om att den klassiska TV-apparaten har en framtid. 8k-apparaterna trängs överallt och bildkvaliteten är utan tvekan imponerande. OLED är förstås ledordet, men det finns annat också.

Största TV-apparaten jag hittade på mässan mätte 120 tum och kom från Sharp. Men den mest överdådiga presentationen stod nog ändå LG för. OLED-skärmar går ju att böja och företaget hade gjort en installation av ett otal böjda OLEd-skärmar i vågformer. Vad det skulle vara bra för kunde man kanske undra, men visst är det imponerande.


En 120-tums TV kan vara bra att ha


Tänk vad man kan göra med OLED

Alla TV-tillverkare satsar förstås också på smarta TV-apparater. Allt kommunicerar via Google, Apple eller Amazon.

Kameror i farten
IFA är väl ingen riktig fotomässa, men det finns ändå en uppsjö av kameror. Inte minst är det uppenbart att alla skall ha en kamera med sig i skidbacken, på cykeln eller på de märkligaste ställen. GoPros framgångar har lett till ett överflöd av tåliga små kameror från massor av tillverkare.

Ett område som också blir allt intressantare är kameror som kan ta bilder i 360 °. Här finns allt från ganska enkla historier till mycket avancerade system. Den som är villig att lägga upp ett par tiotusenlappar kan köpa en anläggning som duger till en rad professionella ändamål. Jag avskyr uttrycket ”det bara är fantasin som begränsar”, men ibland så..


360° på riktigt

Hemelektronik driver utvecklingen
Man kanske kan fråga sig varför jag besöker en prylmässa av det här slaget. Men ibland är det nyttigt att ta en titt på vad som händer på hemelektroniksidan.
För trots allt är det ju fordonselektronik och hemelektronik som styr mycket av elektronikutvecklingen idag. Det gäller inte minst AI-utvecklingen, där bilföretag och hemelektronikföretag betalar utvecklingen.

Men nog blir man trött i fötterna alltid.

Comments are closed.