Slutet för skakig mobilvideo

Suddiga bilder och skakiga videor är snart ett minne blott, i alla fall om de är tagna med mobilen. Erik Ringaby, nybliven doktor i datorseende vid Linköpings universitet, har tagit fram ett motmedel som snart kan bli en app i telefonen

Att titta på en video tagen med mobilkamera kan vara en lätt skakig upplevelse där bilden skuttar upp och ner. Hus och andra fasta föremål ser inte heller ut att stå stilla eftersom kameran rör på sig. Föremålen blir ofta lite förvrängda och man kan känna sig lätt sjösjuk av att titta på videon.
Detta beror på att mobiltelefoner är utrustade med en elektronisk rullande slutare. Kameran skannar av det som skall fotograferas eller filmas rad för rad, uppifrån och ner. Står föremålet inte still eller kameran rör sig blir det störningar i bilden. Eller geometriska distorsioner, som Erik Ringaby uttrycker saken.
I sin avhandling har han tagit fram metoder där en smart algoritm kan skatta kamerans rörelse utifrån ett antal bilder som tas i snabb följd. Genom att välja ut ett antal punkter i bilden och jämföra dem med samma punkter i nästa bild får man fram kamerarörelsen och när den är känd kan man sedan flytta bilden rad för rad till rätt position. Bilden blir därmed betydligt stabilare och husen står på fast mark.
Han har även tagit fram ett virtuellt stativ för mobilkameran som gör det möjligt att ta betydligt bättre bilder i dåligt ljus. Det är svårt att hålla kameran stilla då slutartiden ökar, men med hjälp av gyroskopmätningar och matchning av punkter från flera olika bilder går det att öka skärpan högst betydligt.
I första hand har Erik Ringaby och handledaren docent Per-Erik Forssén konsumentmarknaden i sikte, men arbetet har också industriell betydelse i robot och datorseendesystem, där det ofta används kameror med rullande slutare.
– Det är intressant att få ha arbetat med något som fungerar hela vägen, från teorierna till slutanvändaren, säger Erik Ringaby.
Erik Ringaby och Per-Erik Forssén har nu startat ett företag för att kunna kommersialisera metoderna från doktorsavhandlingen. En app för videostabilisering finns redan, och förhoppningsvis har vi snart en app i mobilen som en gång för alla gör slut på suddiga bilder – ett virtuellt stativ som får oss att känna oss nästan som proffs.

Comments are closed.