Skypes skapare får pris

Det blir Niklas Zennström, skapare ip-telefoniprogrammet Skype, som i år får KTH:s stora pris.
Niklas Zennström får äran och priset på en miljon kronor med motiveringen:
"Niklas Zennström tilldelas KTH:s Stora Pris 2009 för sitt enastående entreprenörskap och teknikkunnande. För Niklas är global kommunikation lika mycket en vision att förena världens människor som det är en god affärsidé. Han är en lysande förebild för Sveriges unga teknikintresserade och ett internationellt affischnamn för svensk ingenjörskonst av hög kvalité och tillgänglighet."

Niklas Zennström är född 1966 och civilingenjör i teknisk fysik vid Uppsala Universitet. Tillsammans med dansken Janus Friis är han grundare av internetvideotjänsten Joost, fildelningstjänsten Kazaa och det kostnadsfria ip-telefoniprogrammet Skype. Just Skype har för övrigt rankats av Tidskriften Time Magazine som en av de femtio bästa nättjänsterna 2009.

KTHs Stora pris, som i år uppgår till en miljon kronor, utgår ur avkastningen från en donation av en anonym givare. Priset ska tilldelas svenska medborgare som genom epokgörande insatser eller upptäckter och skapande av nya värden, särskilt inom teknik men även inom vetenskap och konst, främjar vårt folks välstånd.

 

 

Comments are closed.