Skiva EMC-skyddar kontakt

På S.E.E visade Satco hur man enkelt kan lägga in en avkoppling eller transientskydd i ett kontaktdon. Tomas Kahlström demonstrerar här hur det kan se ut: en skiva som träs på kontaktstiften.

Det är det amerikanska företaget Quell som har utvecklat en unik metod för att förse kontaktdon, avsedda för militär användning eller att användas inom flyg, medicin och transportmedel.
En liten skiva av kiselgummi träs helt enkelt på kontaktdonets stift. Mellan dessa kan på valfria platser läggas in kondensatorer, dioder eller varistorer för transientskydd enligt kundens önskemål. En guldpläterad hylsa ger en tillförlitlig kontakt mot respektive stift. Och det handlar om tillförlitliga kontakter, godkända enligt Mil-STD 461 och DO-160.
För mycket förtätade kontaktdon kan kondensatorerna ha en kapacitans upp till 1 µF/50 VDC eller 8,2 nF/1000 VDC. För litet större kontakter kan kondensatorvärdena i stället vara upp till 4,7 µF/50 VDC eller 4,7 nF/2000 VDC.
Fördelen med ett filter som detta är att det inte tar någon extra plats. Det är bara en tunn skiva som träs på kontaktstiften.

 

Comments are closed.