Skånska uppstartsföretag lockar storbolag

Medicinteknik, e-hälsa och diagnostik var temat för Lund Life Science Summit 2019, där storbolag med miljardomsättning samt internationella investerare mötte sju uppstartsbolag.

Lund Life Science Summit, LLSS, hölls för andra året, i SmiLe Incubators lokaler på Medicon Village i Lund. Förra årets fokus var bioteknik och farma.
Vid eventet diskuterades entreprenörers utmaningar i en panel inför ett 30-tal specialinbjudna gäster. Ett tydligt budskap från både industri och investerare var att det är mycket viktigt att uppstartsbolagen tidigt har gjort en ordentlig marknadsanalys för att kunna göra en produkt som det finns ett behov för, och för att attrahera investerare och samarbetspartner. De var även överens om att digital hälsa kommer stort, ofta i kombination med det fysiska mötet. Budskapet till entreprenörerna var att prioritera kommunikationen med vårdgivarna som ofta är de som ska använda de digitala verktygen.
Panelen bestod av representanter från de stora, globala medicinteknikbolagen Arjo och Getinge samt Min Doktor. Dessutom medverkade riskkapitalbolagen Aescuvest och Peppermint Venture Partners, samt Ann-Christine Sundell, styrelseproffs inom diagnostik med bas i Finland.
– Det är viktigt med möten som samlar företag inom ett smalare område och inte hela life science, säger Ann-Christine Sundell. Samarbetet mellan uppstartsbolag främjas om de får träffas i sådana här sammanhang. Vi behöver också få ett större samarbete mellan de nordiska länderna, vart och ett land är så litet.
Arjo har både egen utveckling inom medicinteknik, e-hälsa och diagnostik och knyter till sig innovationer från uppstartsbolag. Dessa bör ha kommit så långt att de har CE-märkt sina produkter.
– Det var ett jätteintressant event, och jag skulle gärna vilja möta fler medicinteknikbolag från Medicon Village, säger Gang Zhang, VP segment marketing, Arjo. Idag träffade jag ett par bolag som kan vara intressanta för Arjo.
– Lund har en stark position inom farma och bioteknik tack vare arvet från AstraZeneca men vi ser ett ökat inflöde av nya bolag inom medicinteknik, diagnostik och e-hälsa, och Lund Life Science Summit ger en möjlighet att knyta industrin inom dessa segment närmare innovationsmiljön, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator. Det är när människor möts som det börjar ske saker på riktigt, förra året resulterade i flera konkreta resultat och vi ser fram emot att få reda på utfallet av årets event.
Moderator var Charlotte Bruun Piester som har mer än 25 års erfarenhet från life science-industrin. Hon har deltagit i grundandet av fyra företag och sitter styrelser för flera life science-bolag. I panelen satt Ann-Christine Sundell, styrelseproffs inom diagnostik; Gang Zhang, VP segment marketing, Arjo; Jens Knobe, VP product and business development, Getinge; Jonas Vig, vd för Min Doktor; Frank Schwarz, Head of investment international, Aescuvest; Magnus holm, Venture partner, Peppermint venture partners samt vd:ar för sju uppstartsbolag.

Följande uppstartsbolag var med under konferensen:

Medotemic – e-hälsobolag för effektivare artrosbehandling genom kontinuerlig mätning via sensorer i mobilen
Leuco3ena – e-hälsobolag för diagnos och behandling av allergipatienter
MedVasc – smärtfri och enkel bedövning inför åderbråcksoperation
SAGA Diagnostics – analyserar enkelt tumör-DNA i blodprov (istället för i vävnadsprov) vilket ger unikt effektiv och individanpassad cancerbehandling
Suturion – symaskin för operationssår istället för handsömmande
Thyrolytics – utvecklar test för diagnostik av sköldkörtelhormoner, det finns idag inget riktigt tillförlitlig test
UmanSense – e-plattform som kan få strokedrabbade snabbare till sjukhus

Comments are closed.