SICS öppnar datacenter i Luleå

Nu är det klart med IT-leverantör till det forskningsdatacenter som går under namnet SICS ICE (infrastructure and cloud datacenter test environment) – enligt SICS Swedish ICT världens första datacenter för forskning och innovation på öppen mätdata inom ”big data” och molnmjukvara, IT-utrustning, automation, och kyl- och kraftutrustning.

Det är SICS Swedish ICT som i samarbete med Luleå tekniska universitet har tagit initiativet till pilotanläggningen. Syftet är att möjliggöra storskalig datacenterforskning och stöd för digitaliseringen av svensk industri. IT-bolaget Hi5 har valts ut att leverera IT-utrustning från Dell för första fasen av den storskaliga datacenteranläggningen som byggts av DCT, Datacenter Technology AB, och lokalen tillhandahålls av NP3 fastigheter i Luleå.

De första 10 racken kommer att innehålla 152 Dell PowerEdge R730xd-servrar med totalt 3600 kärnor, 40 TB primärminne och upp till 7 petabytes lagring. Syftet är att datacentret ska stödja alla universitet och industriföretag i Sverige med en experimentell miljö för forskning, innovation och demonstration av infrastruktur och IT-produkter för datacenteranläggningar.

– Detta innebär att vi kommer igång med att erbjuda öppen mätdata och experimenttjänster från ett datacenter tidigt i vår, säger Tor Björn Minde, CEO på det nybildade bolaget SICS North Swedish ICT AB och adjungerad professor på Luleå tekniska universitet.

För att klara framtidens digitalisering menar SICS ICE att Sverige måste utveckla högpresterande dataanalys, molntjänst-teknologier och infrastrukturprodukter.

– Anläggningen skapar möjligheter för Sverige att utveckla världsledande forskning och ökar attraktionskraften till landet, säger Christer Norström, CEO på SICS Swedish ICT.

Comments are closed.