SICS hjälper unga längdskidåkare

Första veckan i oktober var Svenska skidlandslagets Team 2015 på träningsläger i de italienska alperna. För att hjälpa åkarna att utveckla sin åkteknik ett steg längre användes för första gången ny datateknik från forskningsinstitutet SICS i skarpt läge.

 

Det handlar om att analysera mätningar från åkningen och visualisera resultatet så att tränare och åkare kan dra relevanta slutsatser och förfina tekniken. Svenska Skidförbundet tror att den nya tekniken kan ge det svenska landslaget ett rejält försprång inför OS 2014 och hemma-VM 2015, meddelar SICS.

Tekniken är resultat av ett samarbete mellan Nationellt Vintersportcentrum vid Mittuniversitetet i Östersund och forskningsinstitutet SICS. Primus motorer i konceptutvecklingen har varit Professor Hans-Christer Holmberg, chef Nationellt Vintersportcentrum och Professor Christer Norström, vd för SICS. Prototypen har utvecklats av SICS och Wisenet i Uppsala.

Kärnan i tjänsten är avancerad dataanalys av de mätdata man får från en vanlig Smarttelefon som åkaren bär på kroppen. Telefonen mäter rörelsemönster, som används för att bland annat identifiering av olika deltekniker, förmågan att vara stabil i rörelsen och symmetri mellan höger och vänster sida. Det är stora mängder sensordata som trådlöst förs över till Internet och analyseras med hjälp av bland annat avvikelsedetektion och maskininlärning. Poängen är att göra det osynliga synligt.

– Med den här utrustningen ser vi saker som vi tidigare bara gissat, det blir tydligt både för åkaren och tränaren vad det är som händer i åkningen och hur den kan förbättras, säger Lars Selin, förbundskapten och tränare för Team 2015.

Utrustningen testades i fält under ett träningslopp för både herrar och damer på träningslägret i Toblach i de italienska alperna. Alla åkarna utrustades med mobiltelefoner. Deras rörelsemönster mättes och registrerades sedan under loppet och hur de förändrades under tävlingens gång på grund av trötthet och variationer i terrängen. Registrerad data matchas mot GPS-koordinaterna så att variationerna i rörelsemönstren kunde kopplas mot terrängen under loppet.

– Jag tyckte det var intressant att se både hur stabil jag var men också hur mitt arbete omsätts i kraft framåt, det vill säga åkekonomi, säger Lars Nelson. Lars har nu utrustningen hemma i Bruksvallarna för att testa på snö och se hur han kan vässa tekniken inför säsongen.

Man kan också jämföra mellan åkarna hur olika åktekniker gett olika åktider, på så vis kan åkarna också lära av varandra. I framtiden kommer man också kunna ge feedback i realtid till åkaren i form av till exempel vibrationer eller ljud, så att han eller hon kan få tips om förbättringar direkt under träningens gång.

– Vi kan göra analyser både för att förbättra den taktiska åkningen och för att slipa på till exempel stakningsrörelsen, säger Christer Norström, vd för SICS.

Förväntningar på den nya tekniken uppges vara stor. Diskussioner förs nu också med A-landslaget.

– Det är fantastiskt vilken potential det finns i att kombinera modern datavetenskap, biomekanik och tränarens öga för att utveckla nästa generations intelligenta träningshjälpmedel, säger Lars Selin avslutningsvis i ett pressmeddelande.

Comments are closed.