Sex STING-startups gör take off

DaLockr, Shotbox, HelioCaminus, Berries by Astrid, UXvibe och Zellor har efter en intensiv tid på STING nu skapat de rätta förutsättningarna att etablera sina bolag på den globala marknaden. Igår lämnade de innovativa företagen affärsinkubatorn.

DaLockr, och medgrundaren Christopher David, har legat steget före marknaden med sin idé om att erbjuda användare full koll på sitt ”content” på nätet. Genom att skapa, tagga, och spåra sina foton, dokument, videofilmer, mm, kan alla personer som är aktiva och delar innehåll på nätet ha kontroll på sin egen digitala närvaro och sitt varumärke.
– Vi har ändrat riktning och strategi flera gånger med hjälp av värdefull feedback och information från kunder. Vi är nu inne på fjärde, femte generationen av vår plattform och tajmingen är rätt och vi kommer att kunna rida på vågen som vi nu känner kommer, säger Christopher David, medgrundare och VD på DaLockr.
DaLockr har nu skrivit kontrakt med sin första kund och utökar teamet och rampar upp en internationell säljorganisation.

Ett andra bolag, Shotbox, lanserade sin filmproduktionstjänst förra veckan och mer än 140 nya användare registrerade sig under de första 24 timmarna, de flesta från USA och England. Nu är siffran uppe över 400 och bolaget planerar framåt.
– Målet är att Shotbox om tre år ska vara en branschstandard och ha ett stort erkännande bland de 800 000 filmarbetare som finns runt om i världen, säger Viktor Björk, en av grundarna av Shotbox. Vi kommer troligtvis att ha kontor i USA och ser att filmskolor i USA och Europa använder Shotbox som ett verktyg i sin undervisning.

För två år sedan bestämde sig grundarna av HelioCaminus, Erik Hindrikes och Viktor Ölén, för att göra solvärme lite effektivare, enklare och snyggare. De ville underlätta användandet av solenergi och har nu utvecklat en solfångare, EOS, som effektivt omvandlar solljus till användbar värme för hushåll. Styrkan hos deras produkt ligger i att EOS är lätt att installera i moduler om ca 2 kg vardera och som på ett snyggt sätt smälter in i takets design och utseende. Efter intensiv teknikutveckling har de idag en pilotkund och fortsätter utvecklingen av sin stilrena kvalitetsprodukt som sparar både pengar och miljön.

Det fjärde bolaget som nu är redo för take off är Berries by Astrid och dess grundare och VD Astrid Friborg. Under de senaste 18 månaderna har bolaget gått från ett recept till att på bag-in-box erbjuda mättande och nyttiga smoothies "helt utan tillsatser" och att i januari avtäcka världens första smoothieautomat med mobil betalning. Flera kunder, som t ex gymmen Fysiken i Göteborg och Balance Training i Stockholm, säljer nu Berries by Astrids smoothies på sina anläggningar.

STING-bolagen representerar en bred mix av branscher. Det femte bolaget som gjorde take off, UXvibe, är verksam inom spelindustrin. Med sin multiplayer-tjänst för Android-spel, en motsvarighet till Apples Game Center, kan utvecklare lägga till online multiplayer-spelfunktionalitet snabbt och enkelt. Grundarna, Jihua Liu och Johan Lövdahl, berättade hur deras coach, Peo Nilsson, pushade dem att prata med och testa sin idé mot kunder.
– Vi hade inte ens en produkt. Men, okej, vi testar ”Peo-metoden”. Och där började vår riktiga produktutveckling, säger Jihua Liu, VD och medgrundare av UXvibe.
Idag finns det första spelet utvecklat för UXvibe, ett multi-player Sudoku, ”Sudoku and Friends”, att ladda ner på Google Play.

Det sista av gårdagens bolag att lämna STING var Zellor, som idag står inför en tuff utmaning – att göra så att vi älskar att bli uppringda av telefonförsäljare. Genom att förmedla säljuppdrag åt telemarketingbolag och försäkra att uppdragsgivarna i sin tur får högkvalitativa försäljningar, hjälper Zellor de två parterna att öka omsättningen, bland annat genom ett innovativt säljsystem. Under tiden på STING har de utvecklat plattformen och kompletterat teamet.

Med några avtackande ord uppmanade STINGs grundare och VD Pär Hedberg entreprenörerna att hålla kvar vid sin ambition att bygga något riktigt stort. Han påminde också om hur viktigt det är att tro på och älska det man gör för att lyckas.
– Kom ihåg att behålla enkelhet, kundfokus och hastighet. Tänk stort, våga tänk om, och var också ödmjuk under den här resan.

Comments are closed.