Sex gånger snabbare Raspberry Pi

Med fyra processorkärnor och högre klockfrekvens har nu Raspberry Pi fått ett ordentligt prestandalyft. Raspberry Pi 2 Model B har nu fyra ARM Cortex-A7-kärnor och 1 Gbyte RAM som standard.

 

Den stora skillnaden mellan tidigare modeller av Raspberry Pi och den nya ligger i systemkomponenten. Det nya kortet använder en betydligt modernare komponent, BCM2836, fortfarande från Broadcoms. Fyra Cortex-A7-kärnor och 900 MHz klockfrekvens ger ungefär sex gånger högre processorprestanda jämfört med "gamla" Raspberry Pi. Grafikprestanda (och grafikaccelerator) är samma som tidigare.
Kortlayouten, multimedia-subsystemet och kringutrustningen är fullt kompatibel med Raspberry Pi Model B+, inklusive användningen av en stor 40-stifts GPIO-kontakt (varav de 26 första stiften identiska med föregående version) och fyra USB-portar, där det nu också är möjligt att leverera matningsspänning till bland annat hårddiskar.
– Nu är Raspberry Pi en vettig dator, oberoende av pris, säger Eben Upton, grundare och styrelseledamot av stiftelsen Raspberry Pi Foundation. Tidigare var den "bara" en bra dator i förhållande till priset.
Raspberry Pi säljs av flera kanaler, till exempel RS Components och företagets DesignSpark-community. Det har lett till en mycket bred användning.
– Första generationens Raspberry Pi-plattform har många användare i den akademiska världen och bland konsumenter, säger Eben Upton. Den har också funnit användningsområden inom industriella applikationer. Där har RS spelat en viktig roll. Bolagets DesignSpark-community och breda utbud av kostnadsfria produktdesignprogramvaror sammanför studenter, användare och ingenjörer från många områden i världen.
Farnell-företaget element 14 satsar också mycket hårt på lanseringen av Raspberry Pi 2 Model B. Företaget har en rad tilläggskort till Raspberry Pi, som också är kompatibla med det nya kortet.
Sedan starten 2012 har över fyra miljoner Raspberry Pi-kort sålts runtom i världen.

Comments are closed.