Seriell styrkrets för högpresterande beräkning på datacentraler

Microchip ger sig nu in på marknaden för minnesinfrastruktur med industrins första kommersiellt tillgängliga seriella minnesstyrkrets. SMC 1000 8x25G gör att CPU:er och andra systemkretsar kan utnyttja fyra gånger fler minneskanaler.

Behovet av datorer av hög beräkningskraft ökar i takt med en ökad användning av artificiell intelligens, AI, och maskininlärning. Därmed har traditionella parallellt kopplade DRAM-minnen blivit ett hinder för nästa generation CPU:er, som kräver ett ökat antal minneskanaler för att leverera större minnesbandbredd. Microchip tillkännager en utökad portfölj av produkter för datacentraler som innebär att företaget ger sig in på marknaden för minnesinfrastruktur med industrins första kommersiellt tillgängliga seriella minnesstyrkrets. SMC 1000 8x25G gör att CPU:er och andra systemkretsar, SoC:er, kan utnyttja fyra gånger fler minneskanaler av DDR4 DRAM inom samma kapselutrymme. De seriella minnesstyrkretsarna ger större minnesbandbredd och mediaoberoende till dessa beräkningsintensiva plattformar med ultralåg latens.
I takt med att antalet processorkärnor inom CPU:erna har ökat har den genomsnittliga minnesbandbredd som är tillgänglig för vardera processorkärna minskat eftersom CPU:er och systemkretsar inte kan ha tillräckligt antal parallella DDR-gränssnitt på en enda krets för att tillgodose behovet av ett ökat antal kärnor. SMC 1000 har 8x25G gränssnitt till CPU:n via 8-bitars OMI-(Open Memory Interface)-kompatibla filer på 25 Gbps och till minne via ett 72-bitars DDR4 3200-gränssnitt. Det innebär en kraftig minskning av antalet anslutningsben på värd-CPU:er eller systemkretsar per DDR4-minneskanal, vilket möjliggör fler minneskanaler och ökad minnesbandbredd.
En CPU eller systemkrets med OMI-stöd kan utnyttja en bred uppsättning av mediatyper av varierande kostnad, effekt och prestanda utan behov av att integrera en unik minnesstyrkrets för varje typ. Idag är minnesgränssnitt för CPU:er och systemkretsar normalt låsta för specifika DDR-gränssnittsprotokoll, såsom exempelvis DDR4, vid specifika gränssnittshastigheter.
SMC 1000 8x25G är den första minnesinfrastrukturprodukten i Microchips portfölj som medger användning av det mediaoberoende OMI-gränssnittet.

Comments are closed.