Saab och Digital Globe bildar bolag

Försvars- och säkerhetsföretaget Saab och satellitbildsföretaget Digital Globe meddelar att de startat ett joint venture-bolag döpt till Vricon som kommer att producera världstäckande, fotorealistiska 3D-produkter för företag och myndigheter.

Foto: Vricon

Det nya bolaget ska kombinera Saabs 3D-teknologi och expertis med Digital Globes arkiv, som innehåller miljarder kvadratkilometer av högkvalitativa kommersiella satellitbilder. Enligt Saab kommer Vricon att etablera en storskalig produktionskapacitet för att skapa högupplösta fotorealistiska 3D-produkter och höjddata. Dessa kommer att göras tillgängliga via en unik visualiseringsplattform och genom standardiserade dataformat.

Vricon ska vända sig till hela den professionella geospatiala marknaden, med ett initialt fokus på försvar, säkerhet och infrastruktur. Företagets teknologi uppges göra det möjligt för bildmaterial att korrekt återge alla synliga föremål på jorden i 3D. Produkterna ger enligt Saab bättre täckning i jämförelse med höjdmodeller skapade från flygplan samt har en bättre återgivning och tillgänglighet i förhållande till modeller skapade från satellit.

Vricons huvudkontor är placerat i Reston i Virginia, USA, men har även ett kontor i Linköping. Det samägs av Saab och Digital Globe med en 50 procentig andel vardera.

– Våra kunder ges tillgång till globala geospatiala data med mycket hög noggrannhet. Det är en win-win-situation av långsiktigt värde för båda ägarna och kommer att ge oss en ledande marknadsposition, säger Magnus Brege, vd på Vricon i ett pressmeddelande.

Comments are closed.