S-Light optimerar dansk gatubelysning

Det danska Ålborg-bolaget S-Light har utvecklat en ny energieffektiv LED-baserad gatlampa med effektområdet 20-200 Watt som uppges ge bättre belysning för mindre pengar. Det kommer i framtiden att kunna minska kommunernas kostnader för gatubelysning med 50-70 procent. Lampan är både designad och producerad i Danmark.

 

Kommunerna måste spara pengar, och ett sätt har varit att dra ner på – eller stänga av – gatubelysningen. Det har på flera ställen skapat mörka vägar och osäkra passager. Nu lanserar S-Light sin lampa döpt till ”City Glint” med energieffektiv LED-belysning, för lokala vägar, motorvägar, parkeringsplatser och parkmiljöer.

City Glint använder en så kallad TIR-optik, vilket gör det möjligt att öka avståndet mellan belysningsstolparna på upp till 10 gånger stolpens höjd (i Danmark är det vanliga avståndet mellan stolparna sex gånger stolpens höjd). Och det utan att kompromissa med ljuskvaliteten eller önskad ljusfördelning, enligt företaget.

– LED-tekniken skapar några fantastiska möjligheter att utveckla en armatur där lysdioder håller minst 12 år och lyser så intensivt att det krävs färre stolpar. En lampa som City Glint kan minska kostnaderna för installation och belysning avsevärt, säger S-Lights vd Steen Rasmussen.

Enligt S-Light medför teknikvalet och en speciell modulär design att lampan lätt kan byggas ut i takt med den tekniska utvecklingen inom elektronik, LED och optik.

– Det sker nu stora framsteg inom LED-området. Och nu när EU föreslår att de gamla kvicksilverlamporna ska fasas ut, ger det oss nya möjligheter att utveckla energibesparande och hållbara lösningar med intelligent styrning, anpassning, med mera, säger Steen Rasmussen.
 
S-Light är ett innovativt företag med tre anställda som under flera år har arbetat hårt för att utveckla den LED-baserade gatlyktan.

Medan andra lägger ut produktionen ur landet, är det stärkande för S-Light att använda danska underleverantörer och underhåll av produktionsanläggningar under eget tak.

– För att vi ska vara innovativa, anser vi att det är viktigt att ha egen produktion. På detta sätt har vi bättre kontroll på det hela och se till att kvaliteten är vad vi förväntar oss. Personligen har jag alltid haft i åtanke att vi måste skapa fler danska arbetstillfällen, säger Steen Rasmussen, avslutningsvis i ett pressmeddelande.

Comments are closed.