Ruag Space-antenner till Globalstar-satelliter

24 Ruag-space-antenner finns med i morgondagens uppskjutning av sex Globalstar-satelliter. Uppskjutningen sker med en enda bärraket.

 

I morgon den 19 oktober klockan 19:10 CET, startar en Soyuz-raket från Baikonur i Kazakstan med inte mindre än sex satelliter ombord. Det är de sex första satelliterna i en ny generation mobiltelefonisatelliter från Globalstar som tar plats i omloppsbana och med finns tjugofyra antenner från Ruag Space AB i Göteborg.

– Det här är en unik uppskjutning med sex satelliter på en gång. Varje satellit har fyra antenner för upplänk, Telemetri och Telekommando från oss. 24 antenner i en och samma uppskjutning måste vara något slags rekord, säger Jan Zackrisson, antennexpert på Ruag Space i Göteborg.

Ruag Space har konstruerat och tillverkat tre olika antenntyper till satelliterna: En vågledarantenn för mottagning av upplänken på C-bandet och för mottagning av kommandon från kontrollstationer och två olika så kallade koppantenner, även de avsedda för kommunikation med kontrollstationer. Konstruktionerna är mycket effektiva ur vikt- och storlekssynpunkt. Sändarantennen för C-bands Telemetri väger bara 19 gram styck. Vikt har stor betydelse för all utrustning ombord, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Globalstar är ett system som täcker hela jorden med tjänster för mobil telefoni och mobil dataöverföring direkt via satellit. Den första generationen av Globalstarsystemet har drabbats av viss funktionsförlust, troligtvis på grund av strålningsskador. Den nya satellitgenerationen som byggs av Thales Alenia Space i Frankrike och Italien, kommer att ha större kommunikationskapacitet (256 kbit/s jämfört med 9,6 kbit/s), Bättre tillförlitlighet genom dubblerade system och femton års livslängd i ställer för 7,5 år för den första generationen. Den nya generationens satelliter kommer också att ha ett förbättrat skydd mot strålning.

Hela den andra generationens system är konstruerat för 48 satelliter i åtta olika banplan på 1 414 kilometers höjd med sex satelliter i varje banplan. Hittills har 24 satelliter beställts medan resterande 24 satelliter kommer att beställas efter att man fått en viss tids erfarenhet av teknisk funktion och reaktioner från kunderna.

Satelliterna väger 700 kg och har 1,7 kW effektkapacitet vid slutet av drifttiden. Satelliterna har 16 C-till S-bandstranspondrar och 16 L- till C-bands mottagare. De första sex satelliterna kommer att skjutas upp med en och samma Soyuz bärraket från Baikonur i Kazakstan den 19 oktober klockan 19:10, centraleuropeisk tid. Satelliterna frigörs från bärraketen, två först och någon minut senare fyra till, med hjälp av en så kallad “dispenserstruktur”. Ytterligare 18 satelliter kommer att skjutas upp i grupper om sex inom ett år.

Ruag Holding AG är en internationell koncern inom flyg, rymd och försvar. Gruppens huvudkontor ligger i Bern i Schweiz och ägs till 100 % av schweiziska staten.

Ruag Space AB är en del av den nybildade, 1 100 man starka rymddivisionen inom Ruag. Ruag Space’s huvudprodukter är datorsystem, mikrovågselektronik och antenner till satelliter och adaptrar och separationssystem till bärraketer.

Ruag Space AB har sitt huvudkontor i Göteborg och en division för mekaniska system i Linköping och har sammanlagt cirka 380 anställda.

Comments are closed.