Robyn fick KTH:s stora pris

Robin Miriam Carlsson, mer känd under sitt artistnamn Robyn, är årets mottagare av KTH:s stora pris. Hon får priset för sitt sätt att använda den nya tekniken inom IT, ljud och film på innovativa och spännande sätt.


Robyn. Foto: Klaus Thymann

"Robyn (Robin Carlsson) är en världskänd kulturperson med stor integritet. Samtidigt som hon är en välrenommerad sångerska är hon även låtskrivare, inspiratör och entreprenör.
I sitt skapande använder hon sig av den nya tekniken inom IT, ljud och film på innovativa och spännande sätt.
För att skapa kontroll över sin musikverksamhet och kreativa process har hon valt att ge ut skivor på eget skivbolag. Både i Sverige och utomlands har hon etablerat sig som stilikon och förebild för en publik i alla åldrar."
Så lyder motiveringen till varför Robyn får ta emot 1,2 miljoner kronor och utmärkelsen KTH:s Stora pris 2013.
Att hon själv skaldar och sjunger "Once you gone tech you ain't never going back" i sin låt "Fembot" säger väl också en del.
– Genom sin musik, sitt entreprenörskap och sin integritet är hon en fantastisk förebild för många och hon använder sig av ny teknik på ett spännande sätt, säger Peter Gudmundson, rektor på KTH. Musik och teknik har ju många likheter – båda är gränsöverskridande och påverkar människor i deras vardag. Dessutom gillar jag personligen flera av hennes låtar.
I och med att Robyn nu får KTH:s stora pris hamnar hon i samma sällskap som bland andra Spotifys Daniel Ek, modeskaparen Gunilla Pontén, fotografen Lennart Nilsson, Tekniska museets grundare Torsten Althin, Nobelpristagaren Hannes Alfvén, sexualupplysningspionjären och RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen samt Volvos medgrundare Assar Gabrielsson.
– Jag kan ärligt säga att det är svårt att ta in, säger Robyn. Att juryn tycker att jag stämmer in på beskrivningen för KTH:s stora pris – det är ju överväldigande att tänka på. Jag känner stor ödmjukhet inför att vara en av pristagarna för det här fantastiskt fina priset.
Robyn har varit verksam som musiker i snart 20 år. 1995 släpptes debutsingeln "You've Got That Somethin'", och senare samma år kom den stora genombrottssingeln "Do You Really Want Me (Show Respect)" och debutalbumet "Robyn Is Here" släpptes i Sverige.
Vad ska Robyn då göra med prispengarna? Har hon hunnit fundera något över detta?
– Jag kommer att donera pengar till ett ändamål som jag känner speciellt för och som har samklang med prisets karaktär. Jag funderar fortfarande. Det finns så många viktiga frågor, men jag skulle önska att det ska reflektera framtidsvision, pedagogik och ha en vetenskaplig förankring.

Comments are closed.