Annons

Robottalanger tävlar i Eskilstuna

Den 9-10 maj arrangeras Sweden Robot Hack i Eskilstuna. Tävlingen går ut på att programmera robotar att klara ett antal utmaningar. Bästa laget vinner en resa till världens största robotevent, RoboCup i Kina. Tävligen är nu öppen för anmälningar.


Juryn består bland annat av Fredrik Löfgren med mångårig erfarenhet av robotbygge och robottävlingar. Konkurrensen om tekniska talanger är stentuff och syftet med tävlingen är att göra det enklare för industrin att nå talanger. Valet av Eskilstuna som premiärplats för tävlingen var naturlig mot bakgrund av att medgrundaren Robotdalen finns där.

Vinnova stöttar eventet

– Vi är stolta över att få vara först ut med Sweden Robot Hack, säger Stina Adolfson Kiviaho som är vice vd på Munktell Science Park. Vår förhoppning är att eventet ska leda till nya samarbeten och på sikt även nya bolag. Det behövs mötesplatser av det här slaget.

Under slutet av 2014 beslutade Vinnova att stötta eventet. Eventet går ut på att under en helg programmera robotar för att klara ett antal utmaningar. Utmaningarna tilldelas vid helgens början.

Vinnande laget skickas till Kina

– Det är kort om tid men i potten finns ett riktigt hett pris, säger Magnus Fransson på Place Consulting som är en av arrangörerna. Vi tänker skicka det vinnande laget till världens största robotevent, RoboCup, i Kina. Vi håller som bäst att fila på utmaningarna i tätt samråd med industrin, men också tillsammans med Fredrik Löfgren, som är med i juryn som kommer att utse vinnarna.

Jurymedlemmen Fredrik Löfgren har vunnit och deltagit i ett antal internationella robottävlingar, nu senast en tävling i Spanien som gick ut på att programmera robotar att laga mat. På meritlistan står även en vinst i SVT:s Genikampen.

– Det är en stor ära att vara med i juryn och jag vill verkligen uppmana alla, som funderar på att delta, att anmäla sig. Robottävlingar är något av det roligaste som finns, säger Fredrik Löfgren.

Tävlingen vänder sig till såväl yrkesverksamma som till högskolestudenter. I lagen behövs främst mjukvaru- och hårdvaruutvecklare, men varje lag är fria att tänka tvärvetenskapligt i jakten på det fina priset. Anmälan är nu öppen och mer information finns på http://swedenrobothack.se/ .

Om Sweden Robot Hack
Sweden Robot Hack arrangeras av Robotdalen, Place Consulting, Placebrander och Opiflex i samarbete med Munktell Science Park, Eskilstuna kommun, Mälardalens högskola och Eskilstuna Fabriksförening samt med stöd av Vinnova. Projektet söker fler partners.

Comments are closed.