Rekord för Sol Voltaics solcell

Sol Voltaics AB i Lund, som utvecklar nanomaterial för solcellsindustrin, har producerat en fotovoltaisk (PV) solcell som fördubblat det gamla världsrekordet i 1-sun omvandlingseffektivitet av solljus till el för en nanotrådsmatris (NWA) i gallium-arsenid. Det nya rekordet skrivs till 15,3 procent och kan leda fram till tandemceller med en effektivitet på 27 procent och mer.

15,3 procent är enligt företaget den hittills högsta effektiviteten som rapporterats för en III-V NWA-solcell och två gånger högre än det tidigare rekordet för GaAs NWA-teknik. Sol Voltaics resultatet har verifierats av det oberoende tyska forskningsinstitutet Fraunhofer-ISE och ses som en milstolpe mot att kunna erbjuda solindustrin en effektivt förstärkande tandemfilm.

– Effektiviteten hos våra GaAs nanotrådar är en kritisk komponent i vår lågkostnadsfilm. Användningen av III-V-material i PV-industrin har alltid varit ett mål men kostnaderna har varit oöverkomliga. Sol Voltaics produktionsmetodik Aerotaxy för nanotrådar innebär att vår III-V-film kan produceras till konkurrenskraftiga kostnader med effektivitetsvinster som kan förändra industrin, säger Erik Smith, vd för Sol Voltaics. Vi ser fram emot att arbeta med industriella partners för att integrera vår teknologi med kiselceller så att dessa kan ta steget till 27 procents effektivitet och däröver.

Comments are closed.