Redaktionsbrev nr 2/3 & 4

Danderyd 2009 01 21

Världens ekonomiska kris möter oss dagligen i medierna. Visst ser många en viss nedgång även i elektronikbranschen men för många "tuffar det på" bra. Det gäller också att ha en strategi för en kommande uppgång och det är i lågkonjunktur som nya idéer föds och sätts i verket – under högkonjunktur är det många som inte har tid. Nu finns också chanser att ta marknadsandelar.
Avmattningen i världsekonomin har fått många att inta en avvaktande hållning. Vi ser det tydligt inom världens elektronikfackpress där annonsörer väntar med att ta beslut för att först se vad som händer med industrin.

Med detta i åtanke har vi beslutat oss för att slå samman våra utgivningar i februari. Det blir ett dubbelnummer, Elektronik i Norden nr 2/3, som kommer att innehålla fyra temasektioner:

* Passiva komponenter. Vi kommer att fokusera på keramiska kondensatorer. Dessa kan i många fall ersätta andra typer av kondensatorer. För höga frekvenser är de ett måste, men det gäller att se upp med interna resonanser. Keramiska kondensatorer kan också vara sköra, och det gäller att hantera dem rätt. Nå mig på gunnar@elinor.se, +46 8 622 55 11, om du skulle vilja diskutera ämnet.

* Lågeffektslösningar. Mycket cirkulerar kring detta ämne i år. Låg energiförbrukning är ett mål i sig, men ger dessutom massor av fördelar i form av t ex lång batterilivslängd, enklare kylning och färre driftsproblem. Vi kastar ett öga på lågeffektkonstruktion, lågeffektkomponenter och annat som har med låg energiförbrukning att göra. Kontakta Göte Fagerfjäll på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera ämnet eller bidra med egna artiklar.

* Tele-/datakomkretsar. Högre integration, nya funktioner och nya standarder styr utvecklingen inom området. I sammanhanget är nätverksprocessorn en viktig byggsten. Vi tar en titt på de senaste kretsarna och deras applikationer. Jag tar gärna emot förslag till artiklar, så ring mig gärna på 08-622 55 11 eller sänd ett mail på gunnar@elinor.se

* Kontraktstillverkning. Efter den stora utflyttningsvågen har läget stabiliserats. Lokala och globala kontraktstillverkare verkar samsas ganska bra. Den här gången skall vi försöka ta en titt på olika affärsmodeller och på frågan "Hur stor del av kundens arbete kan och vill kontraktstillverkarna göra?". Och vad innebär detta för nystartade konstruktionsföretag, respektive traditionella elektronikföretag. Kontakta Göte Fagerfjäll på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera kontraktstillverkning.

Elektronik i Norden nr 4 kommer att innehålla två temasektioner:

* Processorer för inbyggnad. Processorutvecklingen fortsätter på vägen mot lägre energiförbrukning och högre prestanda. För att klara den ekvationen kommer nu multicorevarianter av allt fler inbyggnadsprocessorer och vi ser en del försök med massivt parallella arkitekturer. Det här sätter förstås i ännu högre grad strålkastarljuset på mjukvara och framför allt multiprocessormjukvara. Kontakta Göte Fagerfjäll på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera ämnet eller bidra med egna artiklar.

* Radioteknik och mobiltelefoni. Vi kommer bland annat att se på nya kretsar, kretslösningar och antennteknik för högfrekvens och mikrovåg. Diskutera gärna ämnet med mig. Ring 08-622 55 11 eller maila till gunnar@elinor.se om du har förslag på artiklar eller intressanta underlag att sända över.

Vi fortsätter förstås vårt stående inslag av artiklar om mjukvara för embedded i varje nummer. Fokus i år ligger bland annat på säkerhet och låg effektförbrukning (och självklart multicore). Kontakta Göte Fagerfjäll på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera eller skriva.

I Elektronik i Norden nr 2/3
publicerar vi översikten Kontraktstillverkare och underleverantörer. Kontakta Anette Hammarström på +46 8 445 20 71 eller anette@elinor.se om du bör vara med, men inte fått påminnelse om att uppdatera informationen.

Med vänlig hälsning 

 

Gunnar Lilliesköld

Glöm inte att tala annonser med
Tommy Jägermo (+46 8 540 865 12)
eller Kim Edenbro (+46 8 511 766 55) för annonsering i Sverige, Norge eller Finland. För övriga länder, kontakta Tommy Jägermo.

Utgåva  Materialdag  Utgivningsdag
EiN nr 2-3/09  30/1  20/2
EiN nr 4/09  13/2  6/3

   

Comments are closed.