Redaktionsbrev nr 1 och 2

Danderyd december 2008

Julen närmar sig och de flesta har väl börjat tänka i banor om julklappar och julbestyr. Snart väntar förhoppningsvis en välförtjänt vila för de flesta av oss. Ett tips är dock att dessförinnan ta en titt på vad Elektronik i Nordens två första nummer 2009 kommer att handla om.

A/D- och D/A-omvandlarna utvecklas i flera riktningar: De blir snabbare, linjärare, strömsnålare och mindre, men dessa krav är motsägelsefulla och kretsarna specialiseras i familjer med optimering av en, eller möjligen två av dessa parametrar. Databehandlingen görs sedan i en generell DSP, i vissa fall med mängder av kärnor, men vi ser också hur vissa applikationer kräver specialkretsar eller annan specialutvecklad hårdvara. EiN nr 1/09 kommer bland annat att handla om detta. Om du är intresserad av att bidra med redaktionellt material, kontakta då Gunnar Lilliesköld via mail på gunnar@elinor.se eller ring +46 8 622 55 11.

I samma nummer gör vi också en djupdykning i kortsystem. Här händer en hel del. Advanced TCA verkar till slut ta sin "rättmätiga" plats i telekomvärlden och µTCA gör framsteg och ser ut att bli något att räkna med också på industrisegmentet. Den tydligaste trenden just nu är nog ändå den mot låg effektförbrukning, litet format och lågt pris, men säkerhet kan snabbt segla upp som "megatrend". Kontakta mig på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera ämnet eller bidra med egna artiklar.

I EiN nr 2/09 beskriver vi tekniken bakom några intressanta, passiva komponenter av helt ny art, men visar också vidareutveckling av traditionell teknik för motstånd, kondensatorer, induktanser eller andra passiva komponenter. Gunnar Lilliesköld tar gärna emot tips på artiklar eller bakgrundsmaterial i form av tekniska fakta, ”white papers” eller applikationsexempel. Sänd ett mail till gunnar@elinor.se eller ring +46 8 622 55 11.

I nr 2/09 lanserar vi också ett nytt övergripande tema med namnet lågeffektlösningar. Här försöker vi samla konstruktionsmetoder för lågeffekt, praktiska exempel på lågeffektkonstruktion och annat som har med konstruktion för låg effektförbrukning att göra. Kontakta mig på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera lågeffekt eller har idéer och praktikexempel.

Och vi fortsätter förstås vårt stående mjukvarutema. Artiklar om mjukvara för embedded finns i varje nummer. Multicoreserien börjar gå mot sitt slut och fokus under 2009 kommer bland annat att ligga på säkerhet och låg effektförbrukning (och självklart multicore). Kontakta mig på +46 8 715 72 19 eller gote@elinor.se om du vill diskutera eller skriva.

Med vänliga julhälsningar

 

Göte Fagerfjäll

 

Vi önskar alla våra läsare och annonsörer
God Jul och Gott Nytt År

 

Tommy Jägermo

 

För att tala annonser
Tommy Jägermo (+46 8 540 865 12)
eller Kim Edenbro (+46 8 511 766 55) för annonsering i Sverige, Norge eller Finland. För övriga länder, kontakta Tommy Jägermo.

Utgåva  Materialdag  Utgivningsdag
EiN nr 1/09  7/1  23/1
EiN nr 2/09  16/1  6/2

Comments are closed.