Programmerbar analogteknik fungerar

– Vi kallas ibland den bäst bevarade hemligheten i Silicon Valley, säger Mike Noonen, ansvarig för försäljning och marknadsföring hos Silego Technology. Ändå säljer vi i jättevolymer och finns i produkter som Motorolas smarta telefon. Programmerbar analogteknik fungerar alldeles utmärkt idag.

05imagin01
Silegos GreenPAK-komponenter finns bland annat i Motorolas påbyggbara Moto Z-telefoner. Här är telefonen kombinerad med kameramodulen Hasselblad True Zoom.

2009 lanserade Silego sina första programmerbara analoga komponenter (CMIC) och sedan dess har företaget sålt mer än två miljarder komponenter till mer än 1 300 projekt.
– Affärerna går bra, men jag skulle gärna se att vi blev betydligt mera kända säger Mike Noonen. Trots allt löser vi ju ett väldigt stort problem på ett väldigt smidigt sätt.
Det stora problemet är förstås de mängder av standardkomponenter som brukar krävas för att komplettera de stora systemkomponenter som de flesta konstruktioner byggs runt.
– Urvalet är fullständigt fantastiskt. De stora distributörerna har otroligt många varianter också av enkla komponenter som operationsförstärkare. Att välja rätt är inte lätt och risken är stor att man konstruerar in komponenter som är på väg ut och snart kommer att bli svåra att få tag i.
De programmerbara CMIC-komponenterna (Configurable Mixed-Signal ICs) finns i ett antal grundvarianter, som sedan kan varieras i det oändliga. Komponenterna tillverkas i vanlig CMOS (TSMC 180 nm) och det normala är att de köps färdigprogrammerade som vilken komponent som helst.
– Konstruktören definierar funktionen i ett grafiskt konstruktionsprogram och testar med prototypkort att allt fungerar som det skall. Sedan är steget till volymleverans mycket kort. Det handlar bara om några dagar.
Varför har det då tagit så lång tid att få fram komponenter av den här typen? Programmerbar logik har ju funnits i årtionden.
– Analoga programmerbara komponenter kräver en hel av tillverkaren. Inte minst handlar det om verktyg. Det gäller att ha alla delar på plats innan det hela kan fungera på allvar och före oss var det ingen som riktigt lyckades.
Idag finns CMIC-komponenter med en rad analoga funktioner och dessutom inbyggda tillståndsmaskiner. Längre än så vill man inte gärna gå när det gäller att integrera digitala funktioner.
– Tillståndsmaskiner är oerhört användbara i ”front end”-tillämpningar. De drar bara ström när de faktiskt gör något och det går därför att konstruera utomordentligt energisnåla konstruktioner där övrig logik kan vara avstängd för det mesta.
CMIC-komponenterna har låg energiförbrukning, men det största argumentet är nog ändå storleken. Att byta ut en mängd diskreta komponenter mot en CMIC-krets sparar kortyta och minskar komplexiteten på kortet.
– Det är ett argument som blir viktigare i takt med att konstruktionerna blir mindre. Det gäller både konsumentprodukter och IoT-prylar.

Comments are closed.