Professionell spektrumanalysator till lägre pris

Rohde & Schwarz nya, kompakta spektrumanalysator ligger i en låg prisklass trots i grunden professionella prestanda. Instrumentet täcker 9 kHz till 3 eller 6 GHz och finns med eller utan tracking-generator.

R&S FSC är framför allt tänkt för användare som arbetar med enklare konstruktionsarbeten, inom forskning och utbildning såväl som service och produktion. Med sin kompakta uppbyggnad och låga strömförbrukning är den också användbar för inbyggnad i små testsystem eller fordon.
Med R&S vill Rohde & Schwarz visa att man med ett prisbilligt instrument inte behöver försaka hög kvalitet och man uttrycker i ett pressmeddelande att RF-egenskaperna, punkt för punkt, är bäst i sin klass.
Det betyder bland annat -161 dBm (vid 1 Hz bandbredd) känslighet och en onoggrannhet av mindre än 1 dB.
R&S FSC täcker ett frekvensområde från 9 kHz till 3, alternativt 6 GHz. Instrumentet riktar sig framför allt till användare som för sitt arbete behöver grundfunktioner som brusmarkör, frekvensräknare, mätning av modulationsgrad hos amplitudmodulerade signaler eller effektmätning av pulsade signaler.
För båda frekvensområdena kan FSC fås med tracking-generator för att kunna mäta dämpningen som funktion av frekvensen i en kabel eller bestämma överföringsfunktionen för ett filter eller en förstärkare.
Apparatlådan är tre enheter hög och "en halv 19 tum" bred för att kunna byggas in i små och mobila testsystem. Lika stor är signalgeneratorn R&S SMC, så dessa två kan monteras i bredd i ett 19 tums rack – eller kanske två FSC?
Effektförbrukningen är bara 12 W. Om spektrumanalysatorn exempelvis är inbyggd i ett fordon kan den verka som en kompakt lösning exempelvis för övervakning av satellitkommunikation.
Till FSC kan ett effektmätningshuvud anslutas. Instrumentet uppdateras med firmware som då fungerar som effektmätare.

 

Comments are closed.