Premiärvisade instrument på SEE

Numera är det sällan nyheter sammanfaller med mässor, men två helt nya instrument kom att premiärvisas på SEE. Håkan Lundgren visar Rohde & Schwarz senaste ”baby” från Bayern.

Det ena var en helt ny kommunikationsradiotestare från Rohde & Schwarz, CMA 180. Det andra instrumentet, UXM från Agilent Technologies, är en teststation för mobilsystem.

CMA 180 ersätter CMS som i åtskilliga decennier använts bland annat av försvaret för att testa kommunikationsradio, modulerade med AM, SSB eller FM. Instrumentet är så nytt att det inte tidigare visats officiellt. Alltså – premiär på svenska eventet SEE!
Den nya ”burken” har samma format som CMS, men givetvis utförd med dagens teknik och klarar mätningar upp till 3 GHz. I basutförande testar den AM, SSB och FM men kommer med ”firmware” också att kunna testa digitala modulationstyper.  Instrumentet kan också generera selektivanrop.
Instrumentets ut/ingång är skyddad mot överbelastning och klarar 100 W kontinuerlig effekt, eller 150 W toppeffekt.
Instrumentet innehåller bland annat en svepande spektrumanalysator, en audiogenerator och arbitreringsgenerator som kan generera generiska, användardefinierade vågformer.

UXM från Agilent är en helt annan typ av testare, avsedd för test av signalering i mobiltelefonisystem.  Det har bland annat möjligheter till att testa LTE Advanced med nedlänkar på hastigheten 300 Mbit/s och upplänkar på 50 Mbit/s.
Två av varandra oberoende 100 MHz transceivrar ger stöd för kategori 4/6 vilket tillåter flera celler, ”carrier aggregation” och upp till 4×2 MIMO. Dessutom har instrumentet inbyggd fädning.

 

.   

 

Comments are closed.