Populära aktiviteter på S.E.E.

På onsdagen hade S.E.E. 2031 besökare, vilket var en kraftig ökning från inledningsdagen. Båda de första dagarna hade också seminarier och andra aktiviteter gott om besökare.

 

Statssekreterare Håkan Ekengrens inledningsanförande på tisdagen följdes av en paneldebatt, där ett antal industriföreträdare fick lägga fram sin syn på elektronikbranschens utveckling. Mycket kom förstås att handla om personalförsörjningen och i fokus för debatten stod problemet med att få fram tillräckligt mycket ungdomar med teknikutbildning, både för konstruktion och produktion.
Att det finns stora problem på det här området är inga nyheter för Håkan Ekengren, men han vill inte utlova några snabba patentlösningar.
– Det tar tid att vända skutan och på kort sikt är det kanske industrin som har de största möjligheterna att driva genom positiva förändringar genom att öppna upp mot skolorna och ta in lärlingar.
Men paneldebatten pekade också på de stora utvecklingsmöjligheter som finns i Sverige idag. Elektronikproduktionen är i många fall på väg tillbaka, delvis på grund av bättre lokal konkurrenskraft, men också för att produktionens andel av en produkts totalkostnad har minskat såpass mycket. Den ökade flexibiliteten och säkerheten i att producera lokalt väger allt oftare upp eventuella prisskillnader.
I debatten deltog, förutom Håkan Ekengren också Jonas Wallberg från Vinnova, Bo Wass från Autoliv, Anders Felling från Westermo Data, Gerd Levin Nygren från Hanza Electronics och Mikael Joki från Eskilstuna Elektronikpartner. Moderator för debatten var Thord Eriksson.

Intresset för seminarierna höll i sig också andra dagen. Rotakorns seminarium om förfalskade komponenter fyllde till exempel utan vidare alla platser plus alla tillgängliga ståplatser. Här handlade det om metoder att avslöja förfalskade komponenter och vad man bör tänka på för att undvika kvalitetsproblem på grund av förfalskade komponenter.

Comments are closed.