Annons

Pengar till trådlösa sensornätverk

Kan autonoma, trådlösa sensornätverk utformas för att uppfylla kraven i industriella applikationer? Det ska forskare vid Mittuniversitetets forskningscentrum STC ge svar på i ett projekt som nu har beviljats 15 miljoner kronor från KK-stiftelsen.

Tre forskargrupper inom tre olika discipliner ska anta utmaningarna i att ta dram en teknik för trådlösa sensornätverk som är konkurrenskraftig i förhållande till trådbundna nätverk med avseende på tillförlitlighet, förutsägbarhet, kommunikationsprestanda och underhåll.

– Projektet är en unik möjlighet för oss att angripa en gemensam forskningsutmaning från olika forskningsområden på ett koordinerat sätt. Att samverka mellan olika discipliner passar projektet väldigt bra och jag tror att vi genom synergin snabbare kan nå tekniska lösningar som är tillämpbara i industrin, säger professor Bengt Oelmann vid Mittuniversitetet som leder projektet.

För att kunna gå över till trådlös teknik finns flera utmaningar. Dagens trådlösa sensornätverk klarar inte industrins höga krav och de är beroende av batteri för strömförsörjning, vilket kräver service och underhåll. Tre forskargrupper ska tillsammans arbeta för att hitta lösningar som klarar de industriella tillämpningarnas krav. De områden som forskarna ska undersöka är; deterministisk trådlös kommunikation i real-tid, energieffektiv bearbetning av data i sensornoden, energiförsörjning genom ”energy harvesting”.

– Att ha deterministisk kommunikation i trådlösa nätverk behövs för en säker och tillförlitlig processtyrning, säger Johan Åkerberg från ABB AB Corporate Research som är samarbetspartner i projektet. Med i projektet finns flera företagspartners som ABB Corporate Research, Bosch Rexroth i Mellansel och Shortlink.

Forskningsprojektet som heter ”ASIS – Autonomous Sensors for Industrial Wireless Sensor Networks” kommer att pågå under fyra år och finansieras av KK-stiftelsen med 15 miljoner kronor.

Comments are closed.