Annons

På väg mot Jupiters måne

Det var en stor dag i ett soligt Kalifornien när NASA förra veckan lät de första utomstående bevittna rymdfarkosten Europa Clipper i stora monteringshallen på Jet Propulsion Laboratory, JPL, i det mytomspunna och legendariska laboratoriet i Pasadena.


Mattias Hansson, VD för svenska rymdföretaget I.S.A.A.C. var på plats när NASA för första gången visade upp en ny rymdfarkost, Europa Clipper, för några få utomstående, i Pasadena Kalifornien.

En av de få personerna på plats var Mattias Hansson, VD för det svenska rymdföretaget I.S.A.A.C., ett bolag han grundat med rymddesigner Cecilia Hertz och astronaut Christer Fuglesang.

– Vi har precis, för några minuter sedan, rullat in och avtäckt rymdfarkosten Europa Clipper i vår stora hall och du är lycklig som blir en av de första människorna utanför NASA att få se den här på plats, sa NASA:s JPL-representant.

Vetenskapen är i stort sett överens om att det, med stor sannolikhet, finns en enorm ocean av saltvatten under det tjocka istäcket som omger ytan av Jupiters måne Europa. Och finns det vatten så finns det – kanske, rimligen – liv, av någon sort. Europa har också rätt kemiska förutsättningar och möjlighet att alstra den energi som krävs för att underbygga liv.

– Om det finns liv på Europa så är det med största sannolikhet skapat helt oberoende av livets förutsättningar här på jorden. Och det skulle i sin tur innebära att det antagligen finns ytterligare liv i universum, att vi inte är ensamma, säger Robert Pappalardo vid NASA JPL Europa Clipper Mission.

Nasa har givit Jet Propulsion Laboratory (JPL, vid Caltech-universitetet) i Pasadena, Kalifornien, uppdraget att bygga rymdfarkosten Europa Clipper, som ska skickas upp och ut under år 2024, för att slutligen cirkla i omlopp runt Jupiter år 2030 och då – utan att landa – ta bilder, etc för att utforska och komma närmre bevis för att den väldiga oceanen av vatten existerar under is-ytan – och därmed möjligheten till olika livsformer. Europa Clipper kommer att skjutas upp i rymden av en Falcon-raket från Elon Musks SpaceX.

– Det var mer än magiskt att få vara på plats och se den häpnadsväckande skarpa NASA-personalen jobba live med Europa Clipper som kan vara det redskap människan uppfunnit som slutligen upptäcker nytt liv, säger en tagen Mattias Hansson, VD för I.S.A.A.C.

Comments are closed.