På lördag vandrar världen för vetenskapen

Lördagen den 22 april anordnas en manifestation för vetenskapen – March for Science – i mer än 500 städer runt om i världen. I Sverige blir det aktiviteter i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå. Tusentals människor väntas delta och ett 70-tal svenska organisationer står bakom manifestationen.

04science01

Initiativet till den världsomspännande March for Science kommer från bekymrade forskare och medborgare i USA. De vill lyfta fram vikten av att vetenskap värderas och kommuniceras i samhället, och att forskningsbaserad kunskap används när beslut fattas.
– Vi måste stå upp för bildning, kunskap och vetenskap i en tid när konkurrensen från dess raka motsatser är benhård, säger Göran Arrius, ordförande för Saco, som är en av organisationerna som stödjer March for Science i Sverige.
Oron för faktaresistens, ”alternativa fakta” och falska nyheter är en drivkraft bakom de svenska manifestationerna. Man lyfter fram hur viktigt det är med källkritik, kritiskt tänkande och ett vetenskapligt angreppssätt.
– Vi vill markera vikten av att samhällsfunktionerna vilar på forskningsbaserad kunskap och särskilt betona vetenskapens roll i skolan, säger Marie-Hélène Ahnborg, vd för Ifous.
Manifestationerna världen över vill också visa på sambandet mellan oberoende forskning och demokrati, liksom på att vetenskapen berör oss alla.
– Jag engagerar mig för att uppmärksamma att vetenskap är viktigt i alla människors liv. Varje dag använder vi oss alla av resultatet av forskning, säger Elisabeth Ekener, forskare vid KTH och en av de frivilliga som arrangerar manifestationen i Stockholm.
Manifestationerna i Sverige anordnas av olika organisationer och frivilliga privatpersoner. Informationen om aktiviteterna samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet som också koordinerar March for Science Stockholm.

Comments are closed.