Annons

Övervakningskamera upp i stratosfären

AXIS F-serien är en huvudenhet som kan anslutas till fyra givarenheter i miniatyrformat samtidigt, vilket möjliggör videoövervakning av upp till fyra intilliggande områden. Enhetens robusta konstruktion är tänkt för till exempel nödutryckningsfordon, bussar och lastbilar, men i höstas sändes dessutom en AXIS F44 upp i stratosfären och återgav då video från både uppstigning och nedstigning.

 

AXIS F-serie baseras på en uppdelning av nätverkskamerautrustningen i dels en givarenhet med objektiv och bildsensor och en fast kabel med upp till 12 meters längd, dels en huvudenhet som utgör kamerahuset. Eftersom huvudenheter och givarenheter med olika objektiv säljs separat, kan kunderna välja komponenter efter behov och enkelt byta dessa så att de uppfyller övervakningsbehoven. Produkterna möjliggör en ytterst diskret installation då de små givarenheterna kan installeras praktiskt taget osynliga i trånga utrymmen och huvudenheten kan placeras upp till 12 meter därifrån där det finns mer utrymme för den.
I höstas skickades en AXIS F44-huvudenhet och två anslutna AXIS F1005-E-givarenheter upp i en stratosfärisk ballong i Tjeckien. Händelsen ingick i ett spel kallat Stratocaching, som involverar höghöjdsballonger och geocaching. Genom samtidig inspelning av vyn från de två givarenheterna återgav AXIS F44 HDTV-video under färden, inklusive ballongens uppstigning till 29,3 km höjd, när ballongen därefter spricker, fördelningen av stratocache-föremålen med GPS-sändare och det dramatiska fallet med fallskärm.
– Stratocaching-evenemanget visade tydligt AXIS F-produkternas tålighet och exceptionella videoprestanda, säger Erik Frännlid, Axis Communication. AXIS F44 och AXIS F1005-E-givarenheterna fungerade utmärkt både under turbulenta förhållanden och vid extremt låga temperaturer.

Comments are closed.