Oscilloskop rymmer fyra instrument i ett

Två nya familjer av oscilloskop i det lägre prissegmentet från Agilent har ärvt avgörande egenskaper från sina dyrbarare syskon och erbjuder dessutom, med optioner, fyra instrument i ett.

Agilent Infiniivision 2000 och 3000 X-serierna har prestanda och finesser som man tidigare inte funnit i dessas prisklasser: 2000 X-serien kostar från 8931 kr (7856 DKK eller 996 euro) och 3000 X-serien från 20405 kr (17950 DKK eller 2275 euro).
Båda serierna har 8,5 tums skärm med WVGA-upplösning (800×400 bildpunkter) och båda kan som option fås med inbyggd vågformsgenerator, något som ännu inte har någon motsvarighet på marknaden. Dessutom är de uppgraderbara, vilket kan ske såväl med tillägg av hård- som mjukvara.

Uppgradera bandbredden
Observera att man även kan uppgradera bandbredd! Möjligheten till uppgradering har tidigare bara funnits i dyrare oscilloskop.
Det finns också möjligheter att uppgradera för applikationer som test mot mask och segmenterat minne.
Andra optioner är segmenterat minne, mätning mot mask, ”Mixed Signal Oscilloskop”, MSO, som gör att oscilloskopet även fungerar som logikanalysator, samt en option för protokollanalys. Det är en hårdvaruaccelererad avkodare för seriella protokoll som I2C, SPI, RS232/UART, CAN och LIN. Med andra ord kan instrumenten i de nya serierna, fullt utbyggda, ha fyra funktioner: Oscilloskop, logikanalysator, protokollanalysator och vågformsgenerator. 2000 X-serien kan kompletteras för 8 kanalers logikanalysator medan 3000 X-serien kan ha 8 eller 16 bitar.
Totalt kommer nu 26 modeller av InfiniiVision 2000 och 3000 X ut på marknaden, med 70-200 MHz respektive 100-500 MHz bandbredd beroende av modell.
Ett ”training kit” säljs till skolor och institutioner. I det fallet kommer den inbyggda vågformsgeneratorn väl till pass.

1 miljon vågformer/s
Att kunna fånga in enskilda spänningsspikar (”glitches”) kräver ett instrument som presenterar många vågformer per tidsenhet. I annat fall kan man behöva vänta mycket länge på att fånga in en spänningsspik eller kanske man missar den totalt. Snabb uppdatering förbättrar även visningen av en brusig eller jittrande signal.
De nya oscilloskopen har begåvats med teknik som är hämtad från dyrare instrument för att ge snabb uppdateringshastighet.Grunden för denna ligger i en 90 nm CMOS-ASIC med 6 M grindar, kallad MegaZoom IV. Denna sägs ge oscilloskopen industrins snabbaste vågformsuppdatering i kombination med ett djupt minne, upp till 4 miljoner punkter. I 3000 X-serien möjliggör den upp till 1 miljon uppdateringar per sekund medan 2000 X-serien får nöja sig med 50 000 uppdateringar per sekund.

 

 

Comments are closed.