Omnisys slutlevererar instrument till radioteleskop

Göteborgsföretaget Omnisys Instruments genomför nu slutleverans av instrument till världens största teleskop.

 

Tio av antennerna på 5000 m höjd.
Foto: Mats Wannerbratt

Instrumenteringen ingår i världens största radioteleskop, Atacama Large Millimeter Array, i Chile. Projektet är det största i företagets historia och omfattar sammanlagt 50 miljoner kronor. För Omnisys, som är specialiserade på avancerad mottagarelektronik för bl.a. klimatforskning och astronomi, är ordern den största hittills.

– Vi har vuxit kontinuerligt i 15 år, men detta är definitivt ett genombrott i vår utveckling på en marknad som kommer att växa fort på grund av det ökade intresset för klimatforskning, säger företagets vd Martin Kores.

Atacama Large Millimeter Array, ALMA, består av totalt 58 samverkande 12-meters

parabolantenner belägna på jordens torraste plats, i Atacamaöknen i Chile på 5000 meters höjd över havet. Omnisys produkt, vattenångeradiometern, mäter atmosfärens påverkan på antennsignalerna och är på så sätt en grundförutsättning för de mätningar som ALMA teleskopet ska utföra.

Produkten är ett resultat av flera års utvecklingsarbete på Omnisys och Onsala rymdobservatorium. ALMA teleskopet finansieras av Europa, Japan och USA. Astronomiska mätningar kommer påbörjas i år, och förväntas vara i full drift 2013, då alla antenner skall vara på plats. Upplösningen på de mätningar som sker från ALMA beräknas bli tio gånger bättre än de för Hubble-teleskopet, som mäter från satellit 600 km ovanför Jorden.

Omnisys Instruments, som har 20 anställda, är främst verksamma inom rymdindustrin med sin spetskompentens inom kraftelektronik och högfrekvenselektronik. Utöver ALMA-projektet har Omnisys Instruments bland annat levererat elektronik till de svenska Prisma satelliterna och forskningssatelliten ODIN, som i år firar sitt 10-årsjubileum i rymden, enligt ett pressmeddelande.

Comments are closed.