Om det var bättre förr?

Klart att det var bättre förr. Allt var bättre förr, om inte annat så därför att allt var så enkelt och okrystat. Raka passningar, inga skruvade historier.

1974 var Elfa var störst och distributörerna hette bland annat Nordqvist & Berg, Elcoma,  Lagerkranz, THs Elektronik, Gösta Bäckström, Inte relko och Multikomponent. Både Elcoma och även Tisco, som "försvann" detta eller nästkommande år, var distributörer ägda av Philips respektive Texas Instruments. De flesta distributörer var svenskägda, Multikomponent, ITT ägt, var ett undantag.

Den 18 november i nådens år 1974 klev jag in genom dörrarna på en av dessa distributörer och blev kvar där betydligt längre än vad jag hade trott, närmare bestämt i 27 år.

Uppdelningen var enkel, lagerdistributörer och agenter. De som var agenter var tillverkarens förlängda hand och det var allt från "mycket känsligt" till "gud förbjude" att stå axel mot axel med någon annan tillverkare av liknande produkter under samma paraply. Det var "marknaden och katalogen" som var ledorden för lagerdistributörerna.

GB var TI, N&B var Fairchild, Elcoma var Philips och kunde i och för sej inget annat göra och Interelko var Motorola. Det skulle dröja ännu några år innan multidistributionen var ett faktum.

Omsättningen på folk var relativt sett ganska liten, för de som flyttade på sej hägrade agenturföretagen mest för det var inte alltid som tillverkarna hade egna kontor i Sverige.

IM mässan var tillfället då man fick en möjlighet att prata med "konkurrenterna", alltså de som senare brandades om (inte av Rifa) till  "kollegor". Det skulle dröja ytterligare några år innan tillverkarnas distributörsmöten blev till den tidens "chatroom" men mer om denna företeelse senare.

Ericsson var en STOR ikon då eftersom de i folkmun kallades för OEM kund, vilket i princip alla kunder var vid denna tid enligt förkortningen som ju stod för "Original Equipment Manufacturer", men när tillverkarna sade att "denna produkt är enbart för OEM kunder" suckade ofta auditoriet med ett drömskt uttryck i ögonen för då var det just Ericsson som avsågs och det låg en ouppnålighet över själva ordet "OEM".

(fortsättning följer..)

Comments are closed.