Ökar kapaciteten i fibernät

Genom patentsökt teknik kan datahastigheten i optiska fibernät öka, och det till låga kostnader. Tekniken är utvecklad vid Chalmers och affärsidén ska nu utvecklas vid Chalmers Innovation.

– Tillämpningsområden är många, allt från konsumentprodukter till telekommunikation, säger Jörgen Larsson, projektledare för Optium.

– Det finns alltid ett intresse av att öka hastighet i optiska fibernät och forskarna som har utvecklat denna lösning ligger i framkant. Det känns därför som ett intressant projekt som vi tror har stora affärsmöjligheter, säger Linnéa Lindau, affärsutvecklare på Chalmers Innovation.

Bakom tekniken står biträdande professor Erik Agrell tillsammans med doktoranderna Johnny Karout och Krzysztof Szczerba vid Chalmers.

Tekniken är framförallt anpassad till kortare sträckor upp till cirka fem kilometer och där kunderna efterfrågar snabb och säker överföring av information till en förhållandevis låg kostnad. Man använder en ny optimerad metod för att sända information och fördelen blir en högre tolerans mot störningar i fibernätet. Nyttan är att man antingen kan sända större mängder information eller, i fiber-till-hemmet (FTTH), förlänga avståndet mellan kopplingspunkter. På så sätt kan användare spara in pengar och utrustning, enligt ett pressmeddelande.

– Det gör att du kan använda billigare fiber, men ändå får bra kvalitet på signalen, säger Jörgen Larsson.

Ytterligare en fördel är att kunderna kan använda sin befintliga infrastruktur, men uppgradera den genom att en mindre produkt installeras i fibernätets ändpunkter.

Kunderna uppges finnas inom en rad segment, såsom telekomindustrin, fordonsindustrin, medicinteknik, datorhallar och konsumentprodukter.

Comments are closed.