OculusAI och Solarus lämnar Stings affärsinkubator

Det uppmärksammade företaget OculusAI utvecklar system för automatiserad bildanalys i realtid medan Solarus framställer nästa generations solenergiteknik i form av en unik solfångare som kan producera såväl värme som elektricitet.

Under tiden i Stings affärsinkubator har OculusAI fått stor extern uppmärksamhet. Amerikanska Red Herring har utsett företaget till ett av världens 100 hetaste startups och svenska SIME utsåg bolaget till ett av Nordens mest spännande företag. OculusAI vann dessutom Venture Cup 2008, enligt ett pressmeddelande.

– Sting hjälpte oss med den affärsplan som gjorde att vi vann Venture Cup. Dessutom har Sting:s extremt goda nätverk av investerare varit ovärderligt när det gäller att attrahera kapital. Sting har också hjälpt oss rekrytera viktiga nyckelpersoner, och genom att delta i viktiga möten, tydligt visat att vi hela tiden haft Stingss nätverk, erfarenhet och tyngd bakom oss, säger Piroz Hasanizadeh, marknadschef OculusAI.

OculusAI utvecklar system för automatiserad bildanalys i realtid. Tekniken är sprungen ur forskning vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) och erbjuds som en tjänst till webbplatser med storta mängder användargenererat bildinnehåll. Idag granskar dessa webbplatser manuellt varje bild som användarna laddar upp – något som OculusAI kan göra automatiskt.

– 2010 kommer att bli ett mycket spännande år för oss. Då drar vi igång försäljningen på en internationell marknad. Vi förväntar oss vårt genombrott i år och självklart kommer vi att behålla en nära kontakt med Sting även i fortsättningen, säger Siamak Ayani, vd för OculusAI.

OculusAI fick nyligen finansiering av Innovationsbron och har sedan tidigare även finansierats av riskkapitalfonden Sting Capital.

Solarus var det andra bolaget som nyligen tog examen från Stings affärsinkubator. Företaget framställer nästa generations solenergiteknik i form av en unik solfångare som kan producera såväl värme som elektricitet. Kunderna är främst kostnadsmedvetna storskaliga användare. Tack vare systemets mångsidighet kommer tekniken till användning hos krävande kunder över hela världen.

– Vi har knappt kommit igång med vår produktion, men trots det har vi flera internationella kunder som bygger upp nya affärskoncept kring vår produkt. Allt tack vare det goda nätverk och den rådgivning vi fått under tiden inom Sting, säger Niclas Stenlund, vd och grundare.

Solarus leverar i dagarna solfångarsystem med aktiv solföljning och hybridteknik där solfångaren ger både el och värme till Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand. Solarus tog hem silvermedaljen i den nationella innovationstävling Miljöinnovation 2009 och valdes även ut till Stockholm Cleantech Venture Day. Idag ingår företaget i Stockholm Cleantech Network, och har fått finansering av riskkapitalfonden Sting Capital.

Comments are closed.