Nytt centrum för global kommunikation

Ett nytt centrum, Fibre Optic Communications Research Centre, ska ge ytterligare styrka till forskningen i fiberoptiska system på Chalmers.

Den 27 maj blir det officiell invigning med en tvärvetenskaplig workshop. Men redan nu är verksamheten i full gång.

Fiberoptiska system är centrala för global kommunikation och helt nödvändiga för att bära dagens internettrafik. På Chalmers tekniska högskola har man forskat kring detta tema i flera decennier och uppges vara ledande även i ett internationellt perspektiv, enligt ett pressmeddelande.

– Nu samorganiserar vi all forskning på Chalmers med stark koppling till optisk kommunikation. Samarbetet överbryggar traditionella ämnesgränser och omfattar hela kedjan från komponenter till system, från experiment till analys, säger professor Peter Andrekson, föreståndare för centrumet Fibre Optic Communications Research Centre (FORCE).

Kärnan i centrumet, som har sin hemvist vid Institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap, MC2, består av forskargrupper från Avdelningen för fotonik vid MC2, och från Avdelningen för kommunikationssystem och informationsteori vid institutionen för signaler och system. De kommer att arbeta med både relativt kortsiktig, industrirelevant forskning och med mer långsiktig forskning av fundamental karaktär.

– Centrumet är öppet för alla på Chalmers som är intresserade av att medverka. Detta förväntas leda till intressanta nya kopplingar och idéer. Ett syfte är att skapa intern och extern visibilitet, men också att vara en mötesplats för forskare, studenter och företag, säger Peter Andrekson.

Ett exempel på aktuellt forskningstema är spektraleffektiv optisk kommunikation. Det handlar om metoder att pressa in mer information i en optisk fiber med begränsad optisk bandbredd vilket gör det möjligt att tillgodose det snabbt ökande behovet av kapacitet. Ett annat är kostnadseffektiva och energisnåla lösningar då optisk kommunikation används för allt kortare avstånd och börjar användas i konsumentelektronik.

Comments are closed.