Nytt labb för rengöringstester

Det nya labbet, Washdown Lab, som är en del av ABB:s Corporate Research Center i Västerås, invigdes idag och kommer att stärka ABB:s ställning som ledande leverantör till den snabbväxande livsmedelsindustrin.


Darcy Simonis, ABB:s Global Head of Food & Beverage, och Ulf Hellström, chef för ABB:s affärsområde Motion i Sverige, klippte bandet. Fotograf: Jonas Bilberg


Att hålla livsmedel och drycker säkra för konsumenten har högsta prioritet för företag i livsmedelsindustrin. För att möta de höga hygienkraven använder anläggningarna ofta rengöringsrutiner med högtryck och starka kemikalier som sliter hårt på utrustningen. I det nya Västeråslaboratoriet kommer det att bli möjligt att studera, testa och verifiera rengöringsrutiner och fastställa hur väl produkter och utrustning klarar användning av starka kemikalier, höga temperaturer och högt vattentryck.
– Vi har kapacitet att göra tester som efterliknar de rengöringsrutiner man använder ute hos våra kunder, säger Karin Gustafsson, chef på Technology Consulting i ABB:s Corporate Research Center. Vi kan på en vecka utföra tester som motsvarar cirka ett års daglig rengöring. Detta innebär att vi snabbt kan validera nya produkter och fortsätta att förbättra egenskaper och förlänga produkternas livstid.
– Med ABB:s senaste produktlanseringar, inklusive Food Safe-familjen med motorer, lager och växlar i rostfritt stål är vi väl positionerade att hjälpa kunder i livsmedelsindustrin att förbättra förutsättningarna för god hygien, öka tillförlitligheten på anläggningen och minska kostnaderna, säger Tomas Lagerberg, global teknikchef för livsmedelssektorn på ABB. Labbet kommer att hjälpa oss att fortsätta att leverera produkter som är enkla att rengöra och desinficera så att kunderna inom livsmedelsindustrin lättare klarar de allt striktare hygienkraven.
Förutom att testa ABB:s produkter kommer labbet också att vara öppet för att utföra tester åt ABB:s partners och kunder.

Comments are closed.