Nya standarder från ITU

International Telecommunication Union (ITU) har lanserat två nya standarder. En för mobiltelefonladdare benämnd UCS och en för nätverk i hemmet döpt till G.hn.

Standarden ”universal Charging Solution” (UCS) ska minska växthuseffekten och syftar till att få fram universella, enhetliga batteriladdare för alla nya mobiltelefoner. Nya batteriladdare baserade på standarden kommer att ge användare möjlighet att använda varandras laddare oavsett fabrikat och modell. Samtidigt sparas energi vid batteriuppladdningen, enligt ITU.

Den andra tekniska standarden är benämnd G.hn och är till för nätverkssystem och tillämpningar för så kallade ”smarta hem”. Den nya standarden ska ge tjänsteleverantörer möjligheter att erbjuda kunder nya, mer kostnadseffektiva, lösningar inklusive iptv och hdtv.

Dessutom ska tillverkare av konsumentelektronik för underhållning (home entertainment), automation och säkerhet, datorer, ljudanläggningar, vitvaror med mera kunna konstruera sina produkter så att dessa kan kopplas in på nätverk, och på så sätt underlätta kundköp och installationer. G.hn-kompatibla produkter får enligt ITU tillgång till hastigheter på upp till 1 Gbit/s via hemmets kabeldragning, inklusive koaxialkablar, standard telefonkablar och elledningar. Hittills är det det fysiska lagret och arkitekturdelen som är godkända. Återstår gör datalänkslagret, som förväntas godkännas den 10 maj. Experter spår att de första uppsättningarna chip med G.hn finns ute på marknaden i början av 2010.

Vid ITU-T Group 15 senaste möte enades man också om en ny standard, benämnd G.9972, som beskriver processen för G.hn-baserade enheters  samexistens med utrustningar som använder elledningar för bredbandskommunikation enligt standarden IEEE P1901.

Comments are closed.